Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Savaitgalį Šiauliuose praūžė Europos motokroso čempionato pusfinalis

Birželio 29-30 dienomis vyko 2024 m. Europos Motokroso EMX65/EMX85 Šiaurės ir Centrinės zonų pusfinalis bei Europos Motokroso Moterų Čempionato 5 etapas Aleksandrijos motokroso trasoje, Šiauliuose. Pirmąją dieną vyko treniruotės ir kvalifikaciniai važiavimai, kurių metu iš EMX85 klasės 46 dalyvių ir EMX65 klasės 49 sportininkų atrinkta po 40 sportininkų į finalinius pusfinalio važiavimus ir du rezervinius dalyvius. EMX Women klasėje dalyvavo 18 dalyvių, EMX Women 125 klasėje varžėsi 10 dalyvių.

Puikus oras visą savaitgalį padėjo sportininkams iš 16 centrinės ir šiaurės Europos šalių iš visų jėgų varžytis tarpusavyje. Kvalifikacinių važiavimų grupėse vyko įnirtingos kovos, tarp kai kurių dalyvių buvo mažiau nei sekundės skirtumas.

Kvalifikaciniai važiavimai

Europos Motokroso Šiaurės ir Centrinės zonų EMX65 klasės pusfinalyje dalyvavo lietuviai Daimis Adamonis ir Maksimilian Leopold, EMX85 klasėje kartu su stipriausiais Europos sportininkais varžėsi Rojus Zaborskis ir Eivydas Bartusevičius, o Europos motokroso moterų penktajame etape varžėsi Agilija Skudutytė.

EMX65 klasės kvalifikaciniame važiavime M. Leopold turėjo puikų startą, visą važiavimą laikėsi 15 vietoje, tačiau paskutiniame rate prieš pat finišą užgeso ir neužsivedė motociklas, dėl to baigė važiavimą 21 vietoje. M. Leopold paskutinio šanso važiavime kovojo dėl patekimo į finalinius važiavimus, įgyvendino šeštą geriausią kvalifikacinį laiką ir pateko į rezervinius finalinio važiavimo dalyvius.

„Važiavau labai gerai, būčiau jau papuolęs į finalą, bet paskutiniame rate užstrigau, bet esu patenkintas savo važiavimu“, – pasakoja Maksimilian Leopold.

Daimis Adamonis kvalifikaciniame važiavime krito kartu su kitais sportininkais, užėmė 23 vietą ir pateko į paskutinio šanso važiavimą. Šiame važiavime geriausi rato laikai vis keitėsi ir iki pat pabaigos buvo išlaikyta intriga, ar D. Adamonis pateks į finalinius važiavimus, tačiau priešpaskutiniame rate jis iškovojo trečią geriausią laiką ir pateko į važiavimus sekmadienį.

EMX85 kvalifikaciniuose važiavimuose Eivydas Bartusevičius užėmė 20 vietą ir nelaimėjo paskutinio šanso dalyvauti finaliniuose važiavimuose. Po sėkmingo EMX85 kvalifikacinio važiavimo, užėmęs 14 vietą, Rojus Zaborskis iškart pateko į finalinius važiavimus.

EMX Women klasėje dalyvavusi Agilija Skudutytė kvalifikaciniame važiavime puikiai laikė tempą, ruošėsi lenkti jau 11 ir 10 pozicijas užimančias sportininkes, tačiau techninės kliūtys privertė sulėtinti tempą ir taip užėmė 15 vietą kvalifikaciniame važiavime.

Finaliniai važiavimai

Finaliniuose EMX65 klasės važiavimuose D. Adamonis varžėsi su stipriausiais Šiaurės ir Centrinės Europos sportininkais, nors pirmame važiavime krito kartu su kitais sportininkais

„Pirmame važiavime startą turėjau gerą, bet aplenkė vienas dalyvis, aptaškė purvais ir teko sustoti, nes negalėjau nusiplėšti nuo akinių plėvelės. Antras važiavimas prasidėjo gana blogai, nes griuvo daug dalyvių ir trenkiausi į juos ir įklimpom į purvą. Tuomet stengiausi važiuoti iš visų jėgų“, – dalinasi D. Adamonis, bendroje įskaitoje užėmęs 36 vietą.

Kritimų neišvengta ir EMX85 klasių važiavimuose, pilnas startas su 40 važiuojančių dalyvių sukėlė nemažai iššūkių, tačiau R. Zaborskis įsivertinęs trasos dangą, atsargiai važiavo ir išvengė didelių kritimų.

„Pirmo važiavimo pirmame rate prasileidau daug važiuotojų, nes trasa slydi ir stengiausi važiuoti atsargiai, tuomet aplenkiau kitus varžovus. Jau esu startavęs su tiek daug sportininkų, tai man nebuvo tiek daug streso, jaudinausi, bet startai buvo geri. Varžybos davė daug pamokų, parodė, kur dar reikia sustiprėti ir pasitreniruoti. Tai buvo labai gera treniruotė prieš Pasaulio motokroso jaunimo čempionatą Nyderlanduose“, – pasakoja įspūdžius R. Zaborskis, kuris pirmame važiavime užėmė 24 vietą, antrame – 27 vietą, o bendroje įskaitoje iškovojo 30 vietą.

Patyrusi techninių nesklandumų pirmame važiavime, Agilijos Skudutytės komanda prieš antrąjį važiavimą pertvarkė motociklą, dėl to techninės kliūtys nesutrukdė ir pasitikėdama savo jėgomis antrąjį važiavimą baigė 13 pozicijoje. Penktajame čempionato etape A. Skudutytė užėmė 14 vietą, EMX Women 125cc klasėje – 6 vietą.

Pusfinalio lyderiai

Tiek EMX65, tiek EMX85 klasių antruose važiavimuose kortos buvo sumaišytos ir iki pat paskutinių ratų nebuvo aišku, kurie sportininkai lips ant podiumo.

Antrame EMX65 važiavime pirmame posūkyje įvykus masiniam griuvimui – pasikeitė lyderiai ir ant podiumo galėjome išvysti kitokią prizininkų rikiuotę nei įprasta: Luca Nierychlo (GER), Jett Gardiner (GBR), Kristofer Valk (EST).

Nenugalimas pirmame važiavime estas Lucas Leok (EMX85 klasė) antrame važiavime krito ir turėjo vytis visus jį aplenkusius sportininkus, tačiau jis su dideliu užsispyrimu lenkė savo varžovus ir antrą važiavimą baigė net 8 vietoje. Susumavus taškus, EMX85 klasės pusfinalio prizininkai išsidėstė tokia tvarka: Hayden Statt (GBR), Moritz Ernecker (AUT), Lucas Leok (EST).

EMX Women klasėje pirmąjį savo podiumą iškovojo Elsa Andersson-Lof iš Švedijos – EMX Women 125 klasėje pirmoji vieta, EMX Women – 3 vieta. Pastarojoje klasėje neįveikiama nugalėtoja tapo Lucy Barker iš Didžiosios Britanijos, antrą vietą užėmė austrė Elena Kapsamer.

Šį savaitgalį net du kartus girdėjome grojant Didžiosios Britanijos himną – du britai sportininkai pelnė pirmąsias vietas, dar vienas iškovojo antrąją vietą. Ant podiumo lipo du sportininkai iš Estijos ir du iš Austrijos.

Visi rezultatai:

https://results.fim-europe.eu/event/Lithuania,%C5%A0iauliai,2024-06-30/Motocross-European-Championships-EMX-Women-1691?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR3wOfqlv1qudUJcPnxA1OHJ_9cRGGSB75KLPHtmaFND-o-YRhnUBWd6vjk_aem_1RKJX6-eLJDo0zBedXGYSA 

LMSF - Lietuvos motociklų sporto federacijos informacija.

 

Sporto skyriaus vyr. specialistė Indrė Bubelytė

Vitalio Lebedžio nuotraukos.

Į komentarus neatsakome
Neteisingas
Neteisingas
captcha
Neteisingas