Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

„Scanorama“ tęsia kino atostogas Šiauliuose: kultūros gūsis išskirtinėse miesto erdvėse

Europietiško kino atostogos su kino festivaliu „Scanorama“ plečia geografiją – liepos 22 d. mažasis kino ir kultūros festivalis „Scanoramos vasara“ antrą kartą iš eilės atvyksta į Šiaulius. Jo rengėjai kviečia vasaroti su rinktine filmų programa ir atrasti Šiaulius kaip įsimintiną kultūros erdvių žemėlapį.

​​Europietiško kino ir skirtingų menų pokalbis, visą savaitę vykstantis svarbiausiose Šiaulių kultūros erdvėse, įkūnija mūsų ilgametę svajonę apie gyvą ir atvirą miestą, atvirą vietos menininkams ir pasaulinėms tendencijoms. Renginių erdvės kuria atskirą pasakojimą apie miestą ir jo skirtingus istorinius laikotarpius. Tikiuosi, kad šis architektūrinius ir kūrybinius pavidalus jungiantis žemėlapis taps ne mažesniu atradimu nei įsimintina kultūrinė programa“, – džiaugiasi „Scanoramos“ ir „Scanoramos vasaros“ koordinatorė Šiauliuose, videomenininkė Augustė Tomkutė.  

 

Europietiško kino atostogas legendinėje Šiaulių koncertų salėje „Saulė“ atvers žiūrovų pamėgto prancūzų režisieriaus Quentino Dupieux komedija „Janikas“, Lokarno kino festivalyje pripažinta Geriausiu europietišku filmu. Juosta mes iššūkį susireikšminusiam šiuolaikinio meno pasauliui, o prancūzišką nuotaiką buvusiame kino teatre, gyvame daugelio šiauliečių prisiminimuose, pratęs vakarinė dalis bosanovos ritmu ir pokalbiai apie kino santykius su kitomis meno šakomis. 

 

To paties režisieriaus kinematografinė fantazija „Daaaaaali!“, pristatyta Venecijos kino festivalyje, pakvies į netikėtą pažintį su žymiausiu pasaulio siurrealistu vienoje gyviausių miesto meno arterijų – Šiaulių dailės galerijoje. Iš Šiaulių kilęs menininkas Adomas Žudys, šiuo metu intensyviai dalyvaujantis skirtingų Europos šalių meno galerijų rengiamose parodose, kvies pasivaikščoti po savo kūrybos užkulisius ir papasakos, kaip skenuoja aplinką 3D technologijomis bei pritaiko šiuos vaizdus kurdamas menines instaliacijas.    

 

Į Fotografijos muziejų, įsikūrusį viename gražiausių Šiaulių pastatų, menantį mieste beveik neišlikusį tarpukario architektūros paveldą, persikels kino ir fotografijos pokalbiai. Kanų kino festivalyje geriausiu dokumentiniu filmu pripažinta prancūzų režisierės Agnès Varda juosta „Veidai kaimai“ neišskiriamą, bet prieštarų kupiną fotografijos ir kino draugystę atskleis pasakojimu apie dokumentinio kino kūrėjos ir grafitisto, skulptoriaus bei fotografo JR kūrybinę kelionę po Prancūzijos provinciją, atsitraukus nuo didmiesčių šurmulio.

 

Vokiečių režisieriaus Gero von Boehmo juosta „Helmut Newton: begėdiškas grožis“ pakvies į legendinio fotografo darbo aikštelę – laužydamas nusistovėjusias normas H. Newtonas ikoniškuose kadruose įamžino tokias kino ir mados pasaulio legendas kaip Ana Wintour, Grace Jones, Catherine Deneuve, Charlotte Rampling, Isabella Rossellini. Prieš filmo seansą fotografė Lina Jushke kvies kurti H. Newtono nuotraukų estetikos įkvėptas nuotraukas – esant geram orui, fotosesiją planuojama surengti ant Fotografijos muziejaus stogo, garsėjančio panoraminiais miesto vaizdais ir įsimintinais kultūriniais renginiais.

 

Šiaulių Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje laukia nuotaikingas kino ir literatūros suokalbis. Estų režisieriaus Rainerio Sarneto „Lapkritis“ pagal kultinę estų rašytojo Andruso Kivirähko knygą „Jaujininkas“ įtrauks į juodojo humoro kupiną pasakojimą apie žmonių ir nežemiškų būtybių kasdienybę atokiame Estijos kaime. Jeigu manėte, kad trūkumai ir silpnybės būdingi tik žmonėms, šis seansas ir knygos pristatymas pakeis jūsų nuomonę.

 

Netikėčiausiu ir ekscentriškiausiu programos akcentu taps apsilankymas nepriklausomoje meno projektų erdvėje „Garažas“ ir trumpo metro eksperimentinio kino programa, atskleisianti skirtingų kartų žvilgsnį į kino galimybes ir jas supantį pasaulį. Žiūrovai išvys Arvydo Liorančo, Tomo Andrijausko, Rolando Andrijausko, Jono Meko, Remigijaus Venckaus kūrinius. Kino ir muzikos dialogą kurs garso menininkų Sholto Dobie ir Alano Gurino pasirodymas. 

 

Mažąjį festivalį užvers paskutiniojoje „Scanoramoje“ žiūrovų simpatijų apdovanojimą pelniusi islandų režisieriaus Hafsteinno Gunnaro Sigurðssono juosta „Šiaurietiški patogumai“, padėsianti įveikti skrydžio baimę ir kviesianti pakeisti ją kultūriniais atradimais, įkvėptais savaitės su europietišku kinu. Seansas simboliškai vyks nuo miesto centro nutolusioje vietoje, – kino teatre „Forum Cinemas Šiauliai“, – leidžiančioje susipažinti su naujais miesto veidais.

 

„Scanoramos vasara“ Šiauliuose vyks liepos 2228 d. koncertų salėje „Saulė“ (Tilžės g. 140, Šiauliai), Fotografijos muziejuje (Vilniaus g. 140, Šiauliai), Šiaulių dailės galerijoje (Vilniaus g. 245, Šiauliai), nepriklausomoje meno projektų erdvėje „Garažas“ (Liejyklos 7A, Šiauliai), Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje (Aušros al. 62, Šiauliai), kino teatre „Forum Cinemas Šiauliai“ (Aido g. 8, Šiauliai),  

 

Projektą „Scanoramos vasara“ dalinai finansuoja Lietuvos kino centras ir Šiaulių miesto savivaldybė.

 

Šiais metais „Scanoramos vasara“ vyks Palangoje, Kretingoje, Alytuje, Šiauliuose,

Visagine ir Panevėžyje.

 

Daugiau informacijos:

Lina Žukauskaitė

Atstovė žiniasklaidai

Tel.: 8 673 02093

[email protected]

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis