Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Šiaulių miestas Kultūros ministerijai teikė paraišką 2026 metų Lietuvos kultūros sostinės titului gauti

Jau paskelbti rezultatai, kad 2026 metais Lietuvos kultūros sostine taps Kėdainiai, 2027 metais – Pasvalys, o 2028-aisiais – Zarasai. Džiaugiamės kolegų svariu įdirbiu siekiant aktyvinti visos Lietuvos kultūrinį gyvenimą.

Nors Šiauliams šį kartą nepavyko pelnyti garbingo titulo, tačiau didžiausias mūsų miesto laimėjimas – sutelkta kultūros lauko bendruomenė. Jau nuo 2022 metų vyko parengiamieji darbai, pasiektas bendras sutarimas dėl miesto tapatybės stiprinimo ir kuriamo kultūrinio turinio. Dėkojame miesto kultūros įstaigoms, prisidėjusioms prie bendro tikslo, taip pat kitoms miesto įmonėms, įstaigoms, asociacijoms ir fiziniams asmenims, aktyviai teikusiems pasiūlymus.

Šis įdirbis neliks gulėti stalčiuje, o bus panaudotas ruošiantis švęsti jubiliejinį 790-ąjį gimtadienį, kuris vyks 2026 metais minint Saulės mūšio sukaktį. Mieste jaučiamas kultūrinis pagyvėjimas, jaunųjų atlikėjų tobulėjimas, atkeliauja tarptautiniai įvertinimai, finansinės injekcijos stiprina ir palaiko Šiaulių kultūrinį lauką ir leidžia prognozuoti pozityvius pokyčius. Kaip žinia, vienas iš reprezentacinių miesto renginių – tarptautinis folkloro konkursas-festivalis „Saulės žiedas“ – sulaukė aukšto tarptautinio įvertinimo, jaunieji atlikėjai pelno respublikinius ir tarptautinius apdovanojimus garsindami miesto vardą, pastaraisiais metais aktyvinamos nematerialiojo paveldo iniciatyvos, suburiančios gausius dainų švenčių dalyvių būrius į „Teka saulelė“ renginius, kuriamas mažasis simfoninis orkestras (simfonieta), vyksta daug stiprių įvairaus pobūdžio kultūrinių iniciatyvų, skirtas finansavimas taip reikalingiems profesionaliesiems fortepijonams įsigyti.

Tad, artėjant jubiliejiniams metams, visuomenė nepajus Lietuvos kultūros sostinės titulo stygiaus. Ne titulas svarbiausia, bet noras siekti užsibrėžtų rezultatų, t. y.  pasitelkiant šiuolaikines technologijas, inovatyvius sprendinius ir sutelktinį miesto kultūros lauko potencialą, pristatyti Šiaulių miesto identitetą kaip stiprybę iškeliant istorija ir tradicijomis paremtą kokybišką kultūrinį procesą. Šiauliai pulsuoja noru ir yra pribrendę šviesti šiuolaikiškumu, būti jaunu ir gyvu miestu. Kurkime ir veikime bendram tikslui – auginkime pasididžiavimą savo miestu!

 

 Šiaulių miesto savivaldybės ir Šiaulių kultūros centro informacija

Vitalio Lebedžio nuotrauka

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis