Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Šiaulių pučiamųjų orkestras su scenos bičiuliais atskleis muzikos pasaulio spalvas

Lapkričio 13 d. 18 val. koncertų salėje „Saulė“ Jūsų laukia koncertas „Pasaulio spalvos“. Vakarą muzikiniais net keturių pasaulio šalių kompozitorių šedevrais nuspalvins Šiaulių pučiamųjų orkestras, Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija“, dainininkai Asta Krikščiūnaitė, Adrijana Balsytė, Ovidijus Astrauskas, Juozas Janužas ir smuikininkė Viktorija Čepinskienė. Dviejų dalių koncertinėje programoje mėgausitės Francis Poulenc, Andrew Lloyd Webber, Astor Piazzolla, Antonio Lucio Vivaldi bei Felix Mendelssohn žinomiausiais kūriniais.

Koncerto sumanytojas, Šiaulių pučiamųjų orkestro meno vadovas ir dirigentas Sigitas Vaičiulionis sako neprisimenąs, kada mūsų mieste pastarąjį kartą lankėsi dviejų dalių profesionalaus Šiaulių kolektyvo koncerte. „O taip nesinori atsilikti nuo Vilniaus, Kauno ar Klaipėdos, – šypteli, – atvirkščiai norisi, kad mūsų žiūrovams nereikėtų važiuoti į kitus miestus ar net užsienį, norint pasiklausyti kokybiško profesionalių atlikėjų pasirodymo“. Muzikinis vakaras suteiks galimybę žiūrovams apsilankyti net keturiose pasaulio šalyse – Prancūzijoje, Argentinoje, Italijoje ir Vokietijoje bei išgirti žymiausių šių šalių kompozitorių kūrinius.

Pirmą kartą Lietuvoje skambės prancūzų kompozitoriaus Franciso Poulenco „Prancūziška siuita“, atliekama kamerinės pučiamųjų instrumentų grupės ir klavesino. Argentinos savitumą ir grožį koncerte perteiks taip pat pirmą kartą viešai skambėsiantys kompozitoriaus Jaroslavo Cechanovičiaus aranžuoti kūriniai, kurie, beje, sudaro didžiąją Šiaulių pučiamųjų instrumentų orkestro repertuaro dalį. Tai – Endriu Loido Vėberio daina apie žymiausią ir gražiausią Argentinos diktatoriaus žmoną Evą Peron; Astoro Piacolos daina „Aš esu Marija“, „Žiema“ iš ciklo orkestrui „Keturi metų laikai Buenos Airėse“ ir žymiausias jo sukurtas tango smuikui ir orkestrui „Libertango“. „Pastarąjį kūrinį kartu su mumis atliks nepakartojama smuiko virtuozė Viktorija Čepinskienė. Tikiu, kad niekas kitas Šiaurės Lietuvoje neperteikia šio kūrinio emociškai geriau nei ši smuikininkė, neabejoju, net maestro Vilhelmas Čepinskis jos čia nepralenktų“, – drąsiai tikina S. Vaičiulionis.

Siekiant didesnės kūrinių įvairovės, antroje koncerto dalyje skambės sakralinė koncertinė muzika ir baroko epochos šedevrai, romantiniai motyvai. Orkestras atliks italų ir vokiečių kompozitorių kūrinius drauge su šiemet 50-metį mininčiu Šiaulių valstybiniu kameriniu choru „Polifonija“. Simboliška, kad šiame koncerte chorui diriguos jo įkūrėjas maestro Sigitas Vaičiulionis. Vakaro metu naujomis pučiamųjų instrumentų spalvomis suspindės žymiausio baroko epochos italų kompozitoriaus Antonio Vivaldi „Gloria“. Kartu su „Polifonija“ šį kūrinį dainuos kontratenoras Ovidijus Astrauskas, tenoras Juozas Janužas ir sopranas Adrijana Balsytė. Vokiečių kompozitoriaus romantiko Felikso Mendelsono psalmę „Išgirsk mano maldą“ drauge su orkestru ir „Polifonija“ atliks Nacionalinės premijos laureatė, operos solistė Asta Krikščiūnaitė. Beje, savo kūrybinį kelią ji pradėjo būtent Šiauliuose, prieš 40 metų padainavusi drauge su „Polifonija“ G.F. Hendelio kantatą „Acis ir Galatėja“.

Tai, kad koncertas džiugins klausytojus lapkričio 13-ąją, tikrąją maestro Sigito Vaičiulionio gimimo dieną, pats jo sumanytojas vadina visišku atsitiktinumu. Tačiau jam tai nebus pirmas gimtadienis scenoje, o geriausia dovana tokį neeilinį vakarą būtų pilna žiūrovų salė. „Klausytojus ypatingai raginu nepraleisti šio koncerto, nes tokiu solidžiu atlikėjų sąstatu šios programos kartoti neplanuojame“, – dėmesį į išskirtinį vakarą atkreipia S. Vaičiulionis.

Renginį organizuoja Šiaulių miesto koncertinė įstaiga „Saulė“, siekdama užtikrinti profesionaliojo scenos meno prieinamumą ir sklaidą Lietuvos regionuose. Renginį ves Raimonda Sližienė. Numatoma trukmė – apie 2 valandas (su pertrauka). Bilieto kaina: 8 EUR. Studentams, senjorams, moksleiviams, neįgaliesiems taikoma 50% nuolaida. Bilietus platina: https://www.ticketmarket.lt/lt/e/renginys/pasaulio-spalvos-saules-koncertu-sale-siauliai-bilietai. Taip pat bilietus galite įsigyti koncertų salės „Saulė“ kasoje. Iki pasimatymo koncerte!

 

 Šiaulių miesto koncertinės įstaigos „Saulė“ informacija ir nuotraukos

 

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis