Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Šiauliuose skambėjo aukščiausio lygio muzika

Šiauliuose vykstančio VII tarptautinio Sauliaus Sondeckio jaunųjų smuikininkų ir violončelininkų konkurso organizatoriai pakvietė klausytojus į nepamirštamą vakarą. Valstybinio Šiaulių dramos teatro scenoje buvo ne tik apdovanoti konkurso laureatai, skambėjo jaunųjų talentų atliekama muzika, pasirodymus surengė ir vertinimo komisijos nariai – pasaulyje žinomi klasikinės muzikos virtuozai.

Ketvirtadienio vakarą Šiauliuose įvyko neeilinis, ypatingos muzikinės kokybės renginys. Puikų vakarą žadėję organizatoriai miestui išties dovanojo aukščiausios kultūros dovaną. Pirmoje dalyje surengta iškilminga diplomantų ir laureatų apdovanojimo ceremonija.

„Miestas iš pirmo žvilgsnio atrodo gatvės ir pastatai, tuos dalykus galima nupirkti. Tačiau šį vakarą vykstančio reiškinio nupirkti neįmanoma. Tai – kultūra. Ačiū visiems, kurie atvykote į Šiaulius ir pildote mūsų miestą savo sugebėjimais ir muzika. Mintyse dėkojame Maestro Sauliui Sondeckiui, kurio dvasioje ir vyksta šis renginys, o šią puokštę noriu įteikti konkurso iniciatorei Nijolei Prascevičienei“, – sveikindamas susirinkusius kalbėjo Šiaulių meras Artūras Visockas.

Konkurse dalyvavę smuikininkai ir violončelininkai buvo suskirstyti į keturias amžiaus kategorijas: A – iki 10 metų, B – 11-13 metų, C – 14-17 metų, D – 18-22 metų.

Smuikininkų grupės laureatai:

A kategorijoje 1 vietas laimėjo Agnė Marozaitė ir Aubert Eloisa Marie,

B kategorijoje – Nanami Anasagasti Kamitaka (pelnė ir GRAND PRIX),

C kategorijoje – Natalia Dragan,

D kategorijoje – pirmoji vieta nebuvo paskirta, antrąją pelnė Saulė Buikaitė.

 

Violončelininkų grupės laureatai:

A kategorijoje 1 vietą laimėjo Dylan Scuffham.

B kategorijoje – Teodoras Lipčius,

C kategorijoje – Mari Hakobyan (pelnė ir GRAND PRIX).

D kategorijoje – Zenta Evita Timermane.

Geriausius rezultatus parodžiusiems dalyviams šiemet buvo įteikti ir įspūdingi apdovanojai. Vertinimo komisijos nario prof. Michailo Stricharzo fondas „Michael Stricharz Foundation Dall’Arco Hamburg“ įteikė prizus „Mano pirmasis honoraras“ – monetas vaizduojančius gryno aukso arba paauksuotus medalius.

Galima pasidžiaugti, kad viena iš pirmųjų vietų liko Šiauliuose, ją pelnė  Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos trečiokė, smuikininkė Agnė Marozaitė (mokytoja Nijolė Prascevičienė). Simboliška, kad Sauliaus Sondeckio konkurse dalyvavo ir legendinio Maestro anūkė – Tereza-Silvija Sondeckis, atlikėja savo kategorijoje pelnė 2 vietą. Renginio dalyvius taip pat pasveikino ir už pagarbą tėvo atminimui padėkojo Sauliaus Sondeckio sūnūs – Saulius ir Vytautas Sondeckiai.

 Po pertraukėlės žiūrovai buvo pakviesti pasiklausyti laureatų koncerto. Neeilinių gabumų vaikai ir jaunuoliai turėjo išskirtinę galimybę scenoje pasirodyti su Šiaulių miesto kameriniu orkestru „Camerata Solaris“, kuriam dirigavo meno vadovas Vilhelmas Čepinskis.

Aukščiausius įvertinimus pelnę jaunieji atlikėjai taip pat muzikavo pritariant fortepijonui ir solo.

Ypatingų aplodismentų sulaukė jaunosios virtuozės smuikininkės Natalia Dragan (Lenkija) ir Nanami Anasagasti Kamitaka (Ispanija-Japonija).

Tikru laureatų koncerto desertu tapo konkurso komisijos narių pasirodymai. Pirmiausiai meistriškai valdomos violončelės garsais užbūrė violončelininkų komisijos pirmininkas, pasaulinio garso atlikėjas Davidas Geringas (Vokietija-Lietuva).

Antrasis pasirodymas buvo daugeliui netikėtas, nes ekspromtu į sceną išėjo smuikininkų duetas, profesoriai Zakharas Bronas (Vokietija-Šveicarija) ir Blagoja Dimcevski (Prancūzija).

Koncertą savo solo programa vainikavo smuikininkių komisijos pirmininkas Zakharas Bronas.

Profesoriaus pasirinktos muzikos atlikimas pakerėjo klausytojus tikslumu, lengvumu ir grakštumu.

Šiaulių miesto savivaldybės informacija ir nuotraukos/ Vitalis Lebedis

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis