Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Didžiausias Lietuvoje – Šiaulių karinis miestelis – atidarytas

Šiauliuose iškilmingai atidarytas naujausias ir didžiausias Lietuvoje karinis miestelis, kuris tapo Kunigaikščio Margirio pėstininkų bataliono ir KASP Prisikėlimo apygardos 6-osios rinktinės karių namais. Tai jau trečias tokios apimties Lietuvos kariuomenės infrastruktūros objektas nuo Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo.

Karinio miestelio Šiauliuose plotas – apie 7,8 ha, jame įrengtos dar didesnės kareivinės ir štabas nei vasario mėnesį atidarytuose kariniuose miesteliuose Pajūryje ir Rokantiškėse. Pasak Kunigaikščio Margirio pėstininkų bataliono vado Mindaugo Spėčiaus, miestelyje dabar tarnauja apie 250 šauktinių, o iš viso jame gali tarnauti apie 660 šauktinių.

Atidarymo ceremonijoje susirinkusius svečius ir karius pasveikino Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda, krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas ir kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys.

Prezidentas pasidžiaugė, kad naujasis objektas Šiauliuose padės sparčiau augti ir stiprėti Lietuvos kariuomenei.

„Trys miesteliai šalyje yra būtina investicija į visų Lietuvos žmonių saugumą. Aktyviai ruošiamės priimti Vokietijos ir JAV pajėgas, džiugu, kad tuo pačiu metu pavyksta pagerinti ir mūsų karių tarnybos sąlygas. Dėl to neabejotinai auga karo tarnybos patrauklumas“, – kalbėjo G. Nausėda.

Pasak L. Kasčiūno, toks modelis, kai karinių miestelių projekto įgyvendinimui buvo pasitelkta partnerystė su privačiu sektoriumi, pasiteisino, ir dabar būtų galimą tą patį modelį taikyti ir kituose projektuose.

„Priesaiką davę kariai yra didžiausia mūsų galia ir tvirtybė. O čia yra sudarytos orios tarnybos ir treniravimosi sąlygos. Sugrįžus iš poligono nereikia sukti galvos, kaip išdžiovinti uniformą ar batus, yra galimybė gerai pailsėti po pratybų, puikios sąlygos asmeniniam ir koviniam tobulėjimui. Nuoširdžiai dėkoju visiems šio projekto iniciatoriams ir vykdytojams – Šiaulių miestui ir merui, vietos bendruomenei, rangovams, krašto apsaugos sistemos darbuotojams ir kariams“, – dėkojo kariuomenės vadas.    

„Ko gero, tai vienas svarbiausių šių metų įvykių Šiauliuose. Čia yra didžiausias naujas miestelis Lietuvoje, tai strategiškai svarbu visai šaliai, o Šiaulius papildys daug pasitempusių žmonių, kurie neša tam tikras vertybes. Taip pat susitvarkė didžiulė miesto teritorija. Nuo pat pradžių šiame procese buvo labai didelė Šiaulių miesto iniciatyva. Per rekordiškai trumpą laiką įregistravome šią teritoriją kariuomenės vardu. Bendradarbiavome su kelių kadencijų kariuomenės vadais ir ministrais, visada radome vieningus sprendimus, nes kalba eina apie krašto gynybą“, – žurnalistams kalbėjo Šiaulių meras Artūras Visockas.

Šiaulių karinio miestelio atidarymui iššautos trys dedikacinės salvės: Lietuvos valstybei, Lietuvos kariuomenei, Kunigaikščio Margirio pėstininkų batalionui ir KASP Prisikėlimo apygardos 6-ajai rinktinei.

 

Nauja infrastruktūra ir aukščiausi NATO standartai

Šiaulių karinis miestelis suprojektuotas ir pastatytas su visa bataliono dydžio vienetui reikalinga infrastruktūra, kuri tikslingai pritaikyta prie šiuolaikinių kariuomenės poreikių. Čia  iškilo administracinės ir specialiosios paskirties pastatai: kareivinės, valgykla, štabas, medicinos punktas, sporto patalpos ir aikštės.

Miestelyje pastatytos ir techninės paskirties pastatai: sandėliai,  garažai, degalinė, plovykla ir pastogė technikai. Komplekso statiniai atitinka įspūdingus A++ klasės reikalavimus, tai rodo itin aukštą energijos efektyvumo lygį. Miesteliui energija tiekia ir 150 kW galios saulės jėgainė.

Taip pat įrengtos ir rikiuotės bei technikos aikštės, automobilių parkavimo vietos, tarp kurių ir specialiai pritaikytos elektromobiliams ir žmonėms su negalia.

Karinės infrastruktūros vystyme dalyvaujant lietuviškoms įmonėms, projektai yra ekonomiškai naudingi visai Lietuvai – daugiau kaip 62 proc. krašto apsaugos sistemai skiriamo finansavimo lieka Lietuvos ekonomikoje, įskaitant ir lėšų sugrįžimą į valstybės biudžetą sumokėtų mokesčių pavidalu.

Investicijų į krašto saugumą dydis

Karinių miestelių statybų projektai vykdomi viešojo ir privataus sektoriaus partnerystės būdu ir apima ne tik infrastruktūros objektų statybas, bet ir statinių priežiūrą bei paslaugų teikimą 12,5 metų laikotarpiui. Trijų karinių miestelių statybos, infrastruktūros priežiūros ir paslaugų teikimo vertė – apie 231 mln. eurų (su PVM). 2021 m. Krašto apsaugos ministerija pasirašė sutartį dėl karinio miestelio Šiauliuose vystymo su UAB „Eika“ priklausančiomis įmonėmis UAB „Partnerystės projektai keturi“ ir UAB „Samogitia miestelis“.

 

Vitalio Lebedžio nuotraukos

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis