Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Gyventojų dėmesiui. Draudžiama mesti atliekas prie komunalinių atliekų konteinerių!

Šiaulių miesto savivaldybės administracija gauna pasikartojančius skundus dėl išmestų atliekų prie komunalinių atliekų konteinerių. Per miesto problemų registravimo portalą „Sumanus miestas“ 2023 m. dėl atliekų, lapų, šakų ir sąvartynų viešosiose erdvėse ir prie daugiabučių namų komunalinių atliekų konteinerių gavo 488 pranešimus, o 2024 m. 365 pranešimus. Gyventojai išmetę atliekas prie komunalinių atliekų konteinerių, padaro atliekų tvarkymo pažeidimą, už kurį gresia administracinė atsakomybė pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso nuostatas. Taip pat toks elgesys blogina gyvenamosios vietos estetinį vaizdą, kenkia aplinkai ir gali pakenkti žmonių sveikatai. Pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 367 straipsnį „Savivaldybių tarybų patvirtintų atliekų tvarkymo taisyklių pažeidimas“ taikomas įspėjimas arba bauda nuo 30 iki 140 Eur, už pakartotinai padarytą nusižengimą nuo 140 iki 600 Eur.

Kyla klausimas, kodėl pažeidėjai taip elgiasi, juk Šiaulių mieste yra sukurta komunalinių atliekų surinkimo konteinerinė sistema, įrengtos didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelės (Pailių g. 19, J. Basanavičiaus g. 168B, Šiauliuose ir Bertužių k., Šiaulių g. 24, Šiaulių rajone), žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelė (Bertužių k., Šiaulių g. 24, Šiaulių rajone) ir 4 kartus per metus yra vykdomas didelių gabaritų atliekų ir pavojingų atliekų surinkimas apvažiavimo būdų pagal grafiką. Pirmieji didelių gabaritų atliekų ir pavojingų atliekų surinkimai apvažiavimo būdu pagal grafikus vyks nuo 2024 m. balandžio 9 d. Grafikus galima rasti VšĮ Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro interneto svetainėje www.sratc.lt, skiltyje grafikai. 

Gyventojai savo transportu į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles gali atvežti šias atliekas:

Atliekos pavadinimas

Nemokamai iš vieno gyventojo priimamas atliekų kiekis per metus

Papildoma informacija

Statybinės medžiagos, turinčios asbesto (asbestinis šiferis)

15 lapų

Susmulkintą, subyrėjusį asbestinį šiferį pristatyti supakuotą

Elektros ir elektroninė įranga (šaldytuvai, televizoriai, kompiuteriai, skalbimo mašinos, mikrobangų krosnelės, spausdintuvai, žaislai su elektroniniais įtaisais ir pan.)

Metinis kiekis neribojamas

Priimama tik neišardyta elektros ir elektroninė įranga

Panaudoti tepalai

Iki 7 l

Ne didesnėje negu 10 l pakuotėje

Dienos šviesos lempos (liuminescencinės lempos)

Metinis kiekis nėra ribojamas, tačiau vienu metu galima pristatyti ne daugiau kaip 10-15 vnt.

Nepriimamos sudaužytos lempos

Nešiojamos baterijos (galvaniniai elementai) ir akumuliatoriai

Metinis kiekis neribojamas

Nešiojamos baterijos (galvaniniai elementai) ir akumuliatoriai

Kitos pavojingos atliekos (trąšos, pakuotės nuo dažų, ploviklių, cheminių medžiagų, metalinės pakuotės su pavojingomis medžiagomis, absorbentai, tirpikliai, dažai, rašalai, klijai, baterijos)

15 kg

Birios, skystos pavojingos atliekos pristatomos ne didesnėje nei 10 l taroje

Popieriaus, kartono, stiklo, plastiko ir metalo pakuočių atliekos

Metinis kiekis neribojamas

Atliekos neturi būti užterštos, priimama tik švari pakuotė

Statybinės atliekos (betonas, plytos, čerpės, stiklo paketai lakštinis ir armuotas stiklas, veidrodžiai, laminatas, gipso kartonas, stiklo ir akmens vata, linoleumas, spaliai, perlitas)

640 kg. Perlito, spalių galima pristatyti iki 0,5 m3

Nepriimami skalūnų alyvoje mirkyti mediniai pabėgiai

Naudotos padangos

4 vnt.

Tik lengvųjų automobilių padangos. Draudžiama priimti sunkiasvorių automobilių ir traktorių padangas

Didelių gabaritų atliekos (langų rėmai, durys, lovos, stalai, kėdės ir kt. mediena)

Iki 200 kg

Priimami langų rėmai be stiklų

Tekstilės gaminiai ir drabužiai (rūbai, užuolaidos, patalynė, batai, kilimėliai)

Metinis kiekis neribojamas

Nepriimami tepalais ar kitomis pavojingomis medžiagomis užteršti  tekstilės gaminiai

Žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelėje iš 1 gyventojo per metus nemokamai priimama iki 0,5 m3 žaliųjų atliekų.

Gyventojai, turintys didelius atliekų kiekius savo transportu gali atvežti atliekas į Šiaulių regiono nepavojingų atliekų tvarkymo sąvartyną arba užsisakyti tokio pobūdžio paslaugą. Dėl tokio pobūdžio paslaugų siūloma kreiptis į atliekų tvarkytojus, kurių kontaktus galima rasti atliekų tvarkytojų valstybiniame registre (https://atvr.am.lt/faces/main).

Taip pat gyventojai gali užsisakyti individualų didelių gabaritų atliekų išvežimą iš gyvenamosios paskirties nekilnojamojo turto objekto. Šia paslauga vienas namų ūkis gali pasinaudoti vieną kartą per kalendorinius metus. Paslauga įvykdoma per 5 darbo dienas nuo užsakymo pateikimo ir yra nemokama!

Didelių gabaritų atliekų išvežimo pagal individualų užsakymą paslauga apima:

  • paslaugos teikėjo atvykimą prie užsakymą pateikusio atliekų turėtojo gyvenamosios paskirties nekilnojamojo turto objekto;
  • atliekų pakrovimą į transporto priemonę iš vienos atliekų laikymo/sukrovimo vietos, kurią netrukdomai gali pasiekti paslaugos teikėjas paslaugos suteikimui;
  • vietos, kurioje buvo sukrautos atliekos, sutvarkymą.

Be to, UAB „Ecoservice projektai“ teikia atliekų išnešimo paslaugą. Paslauga mokama. Norėdami užsisakyti atliekų išnešimo paslaugą, reikia informuoti užsakymo metu.

Dėl paslaugos užsakymo reikia kreiptis į VšĮ Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centrą el. paštu [email protected] arba telefonu (+370 41) 42 15 99.

Siūlome gyventojams domėtis teikiamomis paslaugomis ir be sąžinės graužimo tinkamai sutvarkyti susidariusias atliekas, o nesirinkti paprasčiausią būdą savo gyvenamojoje aplinkoje išmetant atliekas, kurios bus surinktos savivaldybės paslaugų teikėjo ir bus apmokamos iš savivaldybės biudžeto, kitų, kurie atsakingai tvarko atliekas, sąskaita. Gyventojų, kurie atsakingai tvarko atliekas, prašome fotofiksacijomis, video įrašais fiksuoti pažeidėjus ir pažeidimo faktą ir juos perduoti Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Civilinės saugos ir teisėtvarkos skyriui, el. paštu .

Pridedame nuotraukas iš VšĮ Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro, kuris 2024 m. vasario 23 d. atliko neplaninį patikrinimą ir užfiksavo atliekų tvarkymo pažeidimus šiais adresais:

  1. K. Korsako g. 41
  2. Kviečių g. 36
  3. K. Korsako g. 103
  4. Architektų g. 4
  5. Architektų g. 42
  6. Gardino g. 37
  7. Dainų g. 72
  8. Dainų g. 60
  9. Aido g. 11
  10. Gardino g. 6
  11. S. Dariaus ir S. Girėno g. 12
  12. S. Dariaus ir S. Girėno g. 8
  13. Saulės takas 3
  14. Saulės takas 4
  15. Saulės takas 6
  16. Lieporių g. 15
  17. Tilžės g. 171
  18. Tilžės g. 40
  19. Tilžės g. 52
  20. Tilžės g. 60
Miesto ūkio ir aplinkos skyrius