Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Klausiate – atsakome. Kaip tvarkyti maisto atliekas?

Vis dar gyvuoja klaidingas įsitikinimas, kad palikdami maisto likučius šalia konteinerių, darome gerą darbą. Deja, tokie veiksmai nepadeda tiems, kuriems tikrai reikia pagalbos, o priešingai – sukelia papildomų problemų. Štai šiaulietis kreipėsi į VšĮ Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centrą, pasidalindamas nuotraukomis, kuriose matyti šalia konteinerių palikti stiklainiai su maisto likučiais, ir uždavė klausimą: kaip tinkamai tvarkyti tokias maisto atliekas?

Atsakome: visos atliekos, įskaitant ir maisto likučius, turi būti rūšiuojamos. Palikdami stiklainius ar kitus maisto likučius šalia konteinerių, susiduriame su:

  • Kvapais ir estetine tarša. Maisto atliekos greitai pradeda skleisti nemalonius kvapus, ypač šiltuoju metų laiku.
  • Laukinių gyvūnų pritraukimu. Maisto atliekos traukia gyvūnus, tokius kaip paukščiai ar katės, kurie gali išdarkyti paliktas atliekas.
  • Higienos ir sveikatos rizika. Nors stiklainiai gali atrodyti kaip saugi pakuotė, jiems sudužus atsiranda palankios sąlygos bakterijų dauginimuisi.
  • Papildomomis išlaidomis. Šalia konteinerių paliktos atliekos tvarkomos kaip nelegalūs sąvartynai, o šių darbų sutvarkymą padengia patys gyventojai per rinkliavos mokestį.

Kaip teisingai rūšiuoti maisto atliekas, kurios liko stiklo taroje?

Norėdami tinkamai tvarkyti maisto atliekas, laikykitės šių paprastų taisyklių:

  • Pirminis rūšiavimas. Jau namuose turėkite atskirą talpą (kibirėlį ar maišelį) maisto atliekoms.
  • Maisto atliekų rūšiavimas. Maisto atliekas, tokias kaip vaisių ir daržovių žieves, kaulus, kavos tirščius, kiaušinių lukštus ir kt., meskite tik į maisto atliekų konteinerius. Visą surenkamų maisto atliekų sąrašą galite rasti čia.
  • Stiklo pakuotės rūšiavimas. Ištuštinus stiklainius, juos išrūšiuokite į stiklo pakuočių konteinerį, o metalinius dangtelius – į plastiko atliekų konteinerį.
  • Tinkamas konteinerių naudojimas. Neperkraukite maisto atliekų konteinerio. Jei jis pilnas, palaukite jo ištuštinimo arba naudokite kitą, netoliese esantį konteinerį.
  • Nepalikite atliekų šalia konteinerio. Tai sukuria netvarką ir skatina kitus gyventojus elgtis netinkamai.
  • Augalinių atliekų tvarkymas. Augalinės kilmės atliekas (pvz., vaisių ir daržovių liekanas) galite mesti ir į žaliųjų atliekų konteinerius arba jas kompostuoti.

Gyventojus, susiduriančius su rūšiavimo iššūkiais, kviečiame užduoti savo klausimą el. paštu .

VšĮ Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro informacija

Miesto ūkio ir aplinkos skyrius
Į komentarus neatsakome
Neteisingas
Neteisingas
captcha
Neteisingas