Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Lietuvos mokyklų bibliotekininkų kvalifikacinė kelionė „Inovatyvios Šiaurės šalių bibliotekos – visuomenės poreikiams“

 

Lietuvos mokyklų bibliotekų darbuotojų asociacija (LMBDA) organizavo kvalifikacinę kelionę mokyklų bibliotekininkams, kurios metu buvo aplankytos Suomijos ir Estijos bibliotekos, kiti literatūriniai, kultūriniai ir istoriniai objektai. Visos kelionės metu vaikų literatūros apžvalgininkė Inga Mitunevičiūtė dalinosi savo profesionaliomis įžvalgomis apie Estijos ir Suomijos vaikų literatūrą, apie skaitymo skatinimo metodus bei kita aktualia profesine informacija.

Kelionė prasidėjo apsilankymu Estijos Nacionalinėje bibliotekoje Taline. Čia bibliotekininkai supažindinti su bibliotekos istorija, misija ir vizija. Nacionalinė Estijos biblioteka yra didžiausia ir svarbiausia viešoji biblioteka šalyje, įkurta 1918 metais. Buvo aptartos naujausios bibliotekų technologijos, skaitmeninio fondo kūrimo ir valdymo iššūkiai bei viešųjų bibliotekų vaidmuo bendruomenėje. Ypač įdomus buvo pristatymas apie Estijos nacionalinės bibliotekos skaitmeninę platformą, kurioje sukaupta daugybė skaitmeninių objektų, įskaitant knygas, žurnalus, laikraščius, fotografijas ir garso įrašus.

Toliau ekskursija tęsėsi po Estijos sostinę pėsčiomis, aplankyti: Tompea pilis, Domo katedra, apžvalgos aikštelė, nuo kurios atsiveria vaizdas į Talino įlanką, jūrų uostą. Pasivaikščiota rotušės aikštėje, kur keliautojus pasitiko senieji pirklių namai, senoji vaistinė ir miestą saugantis rotušės bokštas.

Likusią kelionės dalį bibliotekininkai skyrė Suomijai, aplankytas Helsinkis ir Porvo miestelis, daug dėmesio skirta rašytojai T. Jansson, išsamiai susipažinta su jos biografija bei kūryba, aplankyti rašytoją menantys lankytini objektai.

Ši kelionė mokyklų bibliotekininkams suteikė galimybę susipažinti su Suomijos bibliotekomis, kurios žinomos kaip inovatyvios, patrauklios savo ugdymo aplinka, gebančios taikyti šiuolaikinius ugdymo metodus skaitymui skatinti, mokinių informaciniam raštingumui ugdyti.

Aplankyta viena iš seniausių ir didžiausių akademinių bibliotekų Suomijoje – Helsinkio universiteto biblioteka. Bibliotekoje sukaupta daugiau nei 3 milijonai knygų ir periodinių leidinių, o jos skaitmeninis fondas apima tūkstančius elektroninių knygų, žurnalų ir duomenų bazių. Buvo aptarta, kokį vaidmenį atlieka akademinės bibliotekos moksliniuose tyrimuose, pažymėta, kad jos yra svarbios mokslinės informacijos sklaidos institucijos. Taip pat buvo pademonstruotos naujausios technologijos, naudojamos bibliotekos veikloje: automatizuotos knygų išdavimo ir grąžinimo sistemos ir įvairios studijų erdvės, pritaikytos tiek individualiam, tiek grupiniam darbui.

Taip pat Lietuvos mokyklų bibliotekininkai aplankė Oodi centrinę biblioteką, kuri yra viena moderniausių ir inovatyviausių viešųjų bibliotekų pasaulyje. Atidaryta 2018 metais, Oodi biblioteka greitai tapo populiaria vieta tiek tarp vietinių gyventojų, tiek tarp turistų. Bibliotekos pastatas išsiskiria modernia architektūra ir įvairiomis funkcijomis, siūlančiomis lankytojams ne tik tradicines bibliotekines paslaugas, bet ir daugybę kitų veiklų. Susipažinta su įvairiomis Oodi bibliotekos erdvėmis: nuo tylos kambarių ir kūrybinių dirbtuvių iki multimedijų, garso įrašų studijų ir bendruomeninių erdvių. Pristatytos bibliotekos teikiamas paslaugos, tokios kaip 3D spausdinimas, muzikinės įrangos nuoma ir virtualios realybės patirtys. Buvo aptartos bibliotekų ateities tendencijos ir inovacijos, kurios gali būti pritaikytos ir Lietuvos bibliotekose.

Suomijos bibliotekų vienas iš šūkių „Biblioteka be sienų – tavo gyvenimo įkvėpimo ir šviesos šaltinis“ skamba kaip skandinaviško gyvenimo kokybės siekiamybė. Todėl ir ši kelionė – kaip kultūrinės patirties, profesinių žinių įkvėpimo šaltinis, praturtinantis kelionės dalyvių požiūrį į bibliotekininkystės ateitį.

 

Šiaulių „Romuvos“ progimnazijos bibliotekininkė Ala Norvilienė

Nuotraukos: Alos Norvilienė

Švietimo skyriaus vyr. specialistė Dainutė Dubinienė
Į komentarus neatsakome
Neteisingas
Neteisingas
captcha
Neteisingas