Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Miesto koordinavimo skyriaus specialistai dalijosi patirtimi su Latvijos kolegomis

Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Miesto koordinavimo skyriaus specialistai kartu su Dobelės savivaldybės ir savivaldybės policijos pareigūnais dalyvavo gerosios patirties mainų vizite Latvijoje veikiančiuose miesto koordinavimo skyriaus funkcijas atliekančiose įstaigose. Apsilankyta Salaspilio savivaldybės policijos centre, Ventspilio savivaldybės koordinavimo centre, Kuldygos savivaldybės policijoje. Vizito metu buvo pasidalinta miesto problemų identifikavimo ir sprendimo patirtimis, pasitelkiant vaizdo stebėjimo sistemas.

Šiuo metu Latvijoje vykdoma administracinė reforma, kurios metu aktyviai plečiasi savivaldybės policijai priskiriamos kontrolės teritorijos, todėl poreikis efektyviai išnaudoti vaizdo stebėjimo sistemas esant ribotiems žmogiškiesiems ištekliams ir operatyviau reaguoti į mieste fiksuojamas problemas kaimyninėje šalyje tampa itin aktualus.

Latvijoje dalį Šiaulių Miesto koordinavimo skyriaus funkcijų atlieka savivaldybės policijos pareigūnai, išsiskiriantys tuo, jog turi teisėtos jėgos panaudojimo galimybes. Kai kuriose įstaigose vis dar yra pažeidėjų sulaikymo patalpos, nors ginklų kolegos latviai jau irgi neturi. Salaspilio, Ventspilio ir Kuldygos savivaldybių policijos skyriuose miesto tvarka taip pat prižiūrima vykdant nuolatinį 24/7 vaizdo stebėjimą, operatyviai perduodant informaciją apie vaizdo kameromis fiksuojamus galimai daromus nusižengimus mieste nuolat patruliuojantiems pareigūnams. Pažymėtina, kad 2-3 kartus mažesniuose už Šiaulius miestuose, įrengtų vaizdo stebėjimo kamerų tinklas padengia didžiąją miesto teritoriją, nes kolegos disponuoja apie 100 kamerų kiekviename mieste. Taip pat pareigūnų, dirbančių su viešąją tvarka, skaičiai įspūdingi – maždaug 3-5 kartus didesni nei Šiaulių mieste, nors patys miestai ir mažesni. Po reformos skaičius dar augs, nes bus prijungiami rajonai.

Salaspilio savivaldybės policijoje taip pat praktikuojamas gyventojų prevencinis garsinis perspėjimas per šalia kamerų įrengtus ruporus, pavyzdžiui, prašant netinkamai besielgiančių gyventojų geranoriškai išskirstyti, ir tik nepaklusus, perduodama kolegoms, kad vyktų į vietą. Anot Salaspilio savivaldybės policijos viršininko šis prevencijos būdas yra labai pasiteisinęs ir leidžia efektyviau organizuoti mieste patruliuojančių pareigūnų darbą.

Kuldygos mieste tekančios upės pakrantėse įrengtos termokameros, kurios padeda atskleisti pvz., nelegalios žvejybos atvejus, fiksuoti neleistinai įrenginėjamus žvejybinius tinklus.    

Daugiausiai panašumų su Šiaulių Miesto koordinavimo skyriaus specialistų atliekamu darbu radome Ventspilyje, kur miesto priežiūrą vykdo savivaldybės policijos pareigūnai. Nors skiriasi tai, kad labai didelė dalis pareigūnų fiziniu būdu kasdien patruliuoja mieste mašinomis (bent 10-12 pareigūnų), tačiau pareigūnai ne tik stebi viešąją tvarką, bet fiksuoja ir kitas miesto problemas: sugadintą infrastruktūrą, nuverstus ženklus, nelegalius sąvartynus ir pan., taip pat perduoda jų užfiksuotas problemas atsakingoms tarnyboms ir kontroliuoja problemos sprendimo rezultatą. Kamerų tinklas taip pat gerokai platesnis nei Šiaulių mieste.

Susitikimų metu pasidalinta Miesto koordinavimo skyriuje vykdoma vaizdo stebėjimo patirtimi, ypač analitikos galimybių taikymu, kas Latvijos savivaldybių policijoje ši technologija nėra naudojama. Diskutuota apie Bendrojo duomenų apsaugos reglamento keliamus iššūkius ir ribojomus vaizdo stebėjimo procesui, siekiant plėsti vaizdo stebėjimo kamerų tinklą. Numatoma, kad vizito metu pastebėtos gerosios praktikos (pvz., nusižengimų ir pažeidimų prevencijai taikyti garsiniai pranešimai, termokameros ir kt.) bus svarstomos ir aptariamos ir Šiaulių mieste.

Vizitas vykdytas įgyvendinant projektą „Bendradarbiavimas pasienio regione siekiant užtikrinti saugumą ir viešųjų paslaugų efektyvumą“ (Nr. LLI-499).

Šiaulių miesto savivaldybės informacija ir nuotraukos