Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Pasveikinta žinoma buriuotojų trenerė I. Žičkuvienė

Šiaulių miesto meras Artūras Visockas gražios gyvenimo sukakties proga pasveikino daug talentingų sportininkų išugdžiusią buriavimo trenerę Irina Žičkuvienę.  36 metus Šiaulių sportui atidavusią sukaktuvininkę sveikino ir Sporto skyriaus vedėjas Gintaras Jasiūnas, ir Šiaulių miesto sporto centro „Atžalynas“ direktorius Giedrius Snudaitis.

„Norime šia gražia proga padėkoti, kad daugiau nei pusę savo gyvenimo skyrėte Šiauliams ir mūsų miesto sportui, atvykote čia iš tokios gražios vietos – Neringos. Darbuojatės su vaikais, garsinate mūsų miesto vardą Europoje, ačiū už tai miesto gyventojų vardu“, – sakė Artūras Visockas.

 

Irina Žičkuvienė  gimė 1964 m. balandžio 1 d., užaugo Nidoje. 1976 m. pradėjo buriuoti Neringos sporto mokykloje jachtų klasės jachta „Optimist“, tapo Lietuvos rinktinės nare, pasiekė aukštų rezultatų Lietuvoje ir tarptautinėse buriavimo varžybose.

1982 metais pradėjo dirbti trenere Neringos miesto sporto mokykloje, o 1988 metais Šiaulių sporto mokykloje „Atžalynas“ buriavimo trenere ir sporto mokytoja. Jos atkaklumas, sunkus ir ryžtingas kasdienis darbas, stiprybė susitelkti į siekiamą tikslą, sportininkų palaikymas ir pagalba leido įveikti didžiausius iššūkius ir pasiekti puikių rezultatų. Irina Žičkuvienė išugdė didelį būrį Šiaulių buriuotojų, Šiaulių sporto centro „Atžalynas“ sportininkų, tapusių Lietuvos buriavimo čempionais ir prizininkais. Auklėtiniai puikiai pasirodo ledo jachtų čempionatuose, yra pasiekę gerų rezultatų pasaulio bei Europos čempionatuose.

2008 m. gegužės 3 d. patvirtinta Lietuvos buriuotojų sąjungos tarybos nare. Trenerės dėka Šiauliai yra Lietuvos, pasaulio mastu ledrogių centras (bendradarbiavimas su stipriausiais pasaulio ledrogininkais, IDNYRA Europa, Šiaurės Amerika ir kt.). Irina Žičkuvienė yra IDNIYRA Europos „Ice Optimist“ ir DN ledo jachtų  asociacijos atstovė Lietuvai. Prisideda prie organizuojamų Lietuvos Respublikos ledo jachtų, vėjaračių ir sportinių jachtų varžybų organizavimo Lietuvoje, taip pat pasaulio ir Europos DN jaunimo ir „Ice Optimist“ čempionatų organizatorė (2007, 2015, 2018 m. Šiauliuose, 2013 m. Nidoje), padeda vykdyti kitų šalių buriuotojams jų čempionatus ant Rėkyvos ežero. Kiekvienais metais trenerė Irina Žičkuvienė rengia tarptautinę Rėkyvos buriavimo regatą, buriuotojui  O. Truchanui atminti. Regatoje dalyvauja sportininkai iš Švedijos, Suomijos, Lenkijos, Latvijos, Estijos.

Jau pačioje darbo pradžioje trenerė pasižymėjo įžvalgumu ir profesionalumu. Treniruodama vaikus pastebi tvirtus fizinius gebėjimus, drausmingumą, valią, drąsą ir ryžtingą charakterį turinčius sportininkus. Išugdžiusi daugkartinių Lietuvos Respublikos čempionų: Zigmantą Raudį, Mindaugą Mažeikį, Aurimą Eiduką, Svajūną Baltrušaitį, Deividą Mickevičių, Jovilę Gedmontaitę, Arūną Mataitį, Egidijų Jarašiūną, Rimantą Bugailiškį ir daugelį kitų sportininkų.

2017 m. liepos 4–9 d. vykusioje pasaulio vaikų olimpiadoje Rimvydas Mažunavičius „Optimist“ jachtų klasėje (U15) tarp berniukų laimėjo auksą. 2022 m. pasaulio „RS Tera Sport“ čempionate, vykusiame Veimute ir Portlande (Didžioji Britanija) jos auklėtinė Šiaulių sporto centro „Atžalynas“ buriuotoja Rūta Mažunavičiūtė šioje jachtų klasės bendroje įskaitoje laimėjo 1-ąją vietą. 2022 m. Čekijoje, Lipno mieste, surengtame Europos „Rs Feva“ buriavimo čempionate buriuotoja Rūta Mažunavičiūtė iškovojo 2-ąją vietą. Irina Žičkuvienė paruošė ir daugiau čempionų bei prizininkų pasaulio „Ice blokart“ čempionatams, kurie vyko 2015 ir 2020 m.

Už nuopelnus Lietuvos sportui Irina Žičkuvienė apdovanota Lietuvos kūno kultūros ir sporto departamento sidabro medaliu, 2014 m. buriuotojų sąjungos medaliu už nuopelnus buriavimo srityje. 2007 m. Šiaulių miesto kūno ir kultūros sporto skyriaus įteikta padėka už organizacinius gebėjimus, profesionaliai rengiant pasaulio ir Europos DN ir „Ice Optimist“ ledo jachtų klasių vaikų ir jaunimo ledo jachtų  čempionatą Šiauliuose. 2022 m. gauta Lietuvos Respublikos Vyriausybės padėka. 2023 m. išleistos Jono Nekrašiaus knygos „Šiaulių buriuotojai ir vandens sportas“ atsakingoji redaktorė.

Buvęs ilgametis Lietuvos buriuotojų sąjungos generalinis sekretorius bei nusipelnęs buriuotojas Linas Tamkvaitis, apžvelgdamas pastarųjų metų šiauliečių buriuotojų pasiekimus ir laimėjimus Lietuvos, Europos ir pasaulio buriavimo, ledrogių ir vėjaračių varžybose, ypač pabrėžė išskirtinį Šiaulių miesto sporto centro „Atžalynas“ trenerės Irinos Žičkuvienės indėlį į buriavimo vystymą Šiauliuose, sėkmingą jaunųjų buriuotojų ruošimą įvairaus lygio buriavimo varžyboms.

Iriną Žičkuvienę galima apibūdinti kaip sąžiningą, nuoširdžią, atvirą, disciplinuotą ir subtilią asmenybę, siekiančią bet kokiomis sąlygomis užsibrėžto tikslo. Sporto centro „Atžalynas“ kolektyve mėgstama, puikiai bendrauja su vaikais, domisi Lietuvos ir užsienio sportinio gyvenimo naujovėmis bei naujausia sportine literatūra, kurią puikiai pritaiko rengdama jaunąją sportininkų kartą.

 

  V. Lebedžio nuotraukos

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis