Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Pokalbis su pasaulio čempionato dalyve Dovile Kilty

Pasaulio čempionate tarp stipriausių planetos atletų išvysime 16 lietuvių, tarp kurių šiaulietė Greta Karinauskaitė, jii dalyvaus 3000 m kliūtiniame bėgime, kvalifikacija vyks rugpjūčio 23 d. 20:45 val. Lietuvos laiku (toliau LT), o finalinis bėgimas vyks rugpjūčio 27 d. 22:10 val. LT laiku. Gretos treneris Justinas Beržanskis. Dovilė Kilty trišuolio sektoriuje pasirodys rugpjūčio 23 d. 20:10 val. LT laiku, kai vyks kvalifikaciniai šuoliai, finalai vyks rugpjūčio 25 d. 20:35 val. LT laiku.

Primename, kad pasaulio čempionatas šiemet vyks Vengrijos sostinėje Budapešte rugpjūčio 19–27 d. Jį tiesiogiai transliuos LRT televizija.

Pristatome Jums atvirą interviu su pasaulio lengvosios atletikos čempionato dalyve Dovile Kilty.

Dovile, papasakok nuo ko prasidėjo tavo sporto kelias? Kas motyvavo sportuoti?

Sportinis kelias prasidėjo Salduvės mokykloje, ten mane ir mano fizinius duomenis pastebėjo mokytojas Arūnas Miknevičius, kuris Salduvės progimnazijoje dirba iki šiol ir aš jį kartais susitinku sportuodama manieže. Jis mane rekomendavo lengvosios atletikos treneriams Juozui Tribei ir Janinai Tribienei, kurie susisiekė su manimi ir nuo to laiko aš šiame sporte. Motyvacijos man niekada netrūko, nes tik atėjusi į lengvąją atletiką aš ją iškart įsimylėjau, todėl treneriams reikėjo mane tik stabdyti, o ne motyvuoti.

Kodėl pasirinkai būtent trišuolio rungtį, o ne pavyzdžiui šuolį su kartimi?

Atėjusi į lengvąją atletiką aš buvau 12 metų, todėl bandžiau visas rungtis, netgi moterų septynkovę, kurioje šuolis į aukštį, barjerinis bėgimas, šuoliai į tolį, visas rungtis išbandžiau, nebuvo taip, kad iškart trišuolį pasirinkau. Mano treneris a. a. Juozas Tribė pats buvo trišuolininkas ir visada turėdavo stiprią sportininkų grupę šioje rungtyje. Būdama 13 metų išbandžiau trišuolį ir pagerinau Lietuvos U13 merginų rekordą. Man labai patiko, kad sugebėjau pagerinti rekordą, tuomet atėjo suvokimas, kad čia mano stichija, kad esu šiai rungčiai talentinga ir pajutau dar stipresnį norą toliau siekti rezultatų.

Kokios varžybos tau yra įsimintiniausios?

Vienų varžybų negalėčiau išskirti, nes visos varžybos yra savaip įsimintinos, čempionatai įdomūs, atmosfera juose vis kitokia, vienose sekasi geriau, o kitose gaunu neįkainojamos patirties ir pamokų. Galėčiau išskirti pirmąjį savo laimėjimą tarptautiniu lygiu, kai man buvo 18 metų 2012 metais dalyvavau Barselonoje vykusiame pasaulio jaunimo lengvosios atletikos čempionate, tada pirmą kartą nušokau 14,17 metro ir laimėjau sidabro medalį. Taip pat išskirčiau 2023 m. Europos uždarų patalpų lengvosios atletikos čempionatą, kuris vyko Stambule. Šiose varžybos buvo atkakli ir dramatiška kova dėl patekimo į finalą, susikaupusi paskutiniu bandymu atlikau tikrai gerą šuolį ir taip prasibroviau į geriausiųjų aštuntuką, čempionate pasiekiau 6 vietą.

Kaip sekasi Didžiojoje Britanijoje? Ar turi ten savo trenerį? Ar lengva suprasti kitos šalies bendravimo kultūrą?

Didžiojoje Britanijoje su savo treneriu dirbu jau penktus metus, taip pat mane treniruoja ir Janina Tribienė. Su šiais dviem treneriais visuomet derinu savo treniruočių planus ir gan daug laiko treniruojuosi gimtuosiuose Šiauliuose. Pritapau svetur gana greitai ir labai lengvai, ryšį užmezgėme iškart, yra draugiški santykiai su kitais sportininkais, o patirties su kolegomis užsieniečiais turėjau iš seniau, nes teko 3 metus gyventi ir sportuoti Ispanijoje.

Kokia fizinė ir psichologinė tavo būsena šiuo metu?

Mano būsena šiuo metu yra tikrai labai gera, su nekantrumu laukiau Lietuvos čempionato, kuriame jautėsi didžiulė įtampa. Po Europos uždarų patalpų čempionato buvo gana sunkus periodas, nes kankino nežinia, nors varžybų ir rezultatų šį sezoną turėjau pakankamai daug, visos mintys sukosi apie pasaulio čempionatą, kol sulaukiau galutinio pasaulio čempionato dalyvių sąrašo ir jame pamačiau savo pavardę, tada lyg koks akmuo nuo krūtinės nusirito ir labai palengvėjo. Atrankos sistema į pasaulio pirmenybes yra tikrai labai sudėtinga ir viskas gali pasikeisti per akimirką. Todėl šiuo metu labai džiaugiuosi patekusi į svarbiausią 2023 metų čempionatą ir atsakingai ruošiuosi, vykdau trenerių planus ir laukiu savo starto.

Kokie svarbiausi sezono tikslai? Kokio rezultato reikia, norint iškovoti kelialapį į 2024 m. Paryžiaus olimpines žaidynes?

Šiuo metu svarbiausias sezono tikslas – kuo geriau sudalyvauti pasaulio čempionate ir deramai atstovauti šalį bei mylimus Šiaulius. Normatyvas į Olimpines žaidynes 14,53 metro. Tai yra tikrai labai dideli reikalavimai pakliūti su rezultatu, todėl tikiuosi, kad mano geriausių penkių sezono rezultatų pakaks atrankai į 2024 m. Paryžiaus olimpines žaidynes.

Nuotraukų autorius Alfredas Pliadis.

Sporto skyriaus vyr. specialistė Indrė Bubelytė
Į komentarus neatsakome
Neteisingas
Neteisingas
captcha
Neteisingas