Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Prasidėjo sovietinių kareivių kapų iškėlimo procesai

Praėjusi rudenį Šiaulių miesto savivaldybei pradėjus Sovietų Sąjungos karių palaikų perkėlimo procedūrą, paaiškėjo, kad įstatymai draudžia perkelti palaidojimo vietas, kurios įrašytos į Kultūros vertybių registrą. Šiaulių iniciatyva pakeitus įstatyminę bazę, pradedamos iškėlimo procedūros.

Ilgą laiką Lietuvoje įstatymai draudė iškelti palaidojimo vietas, įtrauktas į Kultūros vertybių registrą, be to, iki šiol nėra patvirtintos tvarkos, pagal kurią procedūra turi būti derinama su valdžios institucijomis. Anksčiau galiojanti tvarka galėjo būti taikoma tik atsitiktinai rastų palaikų perkėlimui, o ne kultūros paveldo objektui.

Todėl, Šiaulių miesto savivaldybė inicijavo įstatymų, susijusių su Sovietų Sąjungos karių palaikų perlaidojimo reglamentavimu pakeitimą, pateikė Seimo Šiaulių krašto bičiulių narių grupei įstatymų projektus, ir šie įstatymų projektai buvo sėkmingai priimti.

Šių metų birželio 21 d. jiems įsigaliojus, galima teisėtai imtis desovietizacijos procedūrų. Tiesa, Vyriausybė dar nepatvirtino tvarkos, pagal kurią karių palaikų perlaidojimo procedūra turėtų būti derinama su valstybės institucijomis (Užsienio reikalų ministerija, Krašto apsaugos ministerija, Vidaus reikalų ministerija ir kt.), bei skiriamas finansavimas.

Nepaisant to, kad kuo greičiau būtų galima pradėti darbus, meras Artūras Visockas  kreipėsi į Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrą , kad šis pripažintų jog Šiaulių miesto centre esanti Sovietų Sąjungos karių palaidojimo vieta (kapinės) propaguoja totalitarinį, autoritarinį režimą ir jų ideologijas.

„Kai kurios Lietuvoje esančios Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos karių palaidojimo vietos įrengtos siekiant vienintelio tikslo – šlovinti okupacinio režimo kariuomenę. Karių palaikai buvo tendencingai ir apgalvotai perkeliami į miestų, miestelių reprezentatyviausias vietas, žmonių santalkos ir traukos centrus tam, kad žmonių sąmonėse įsigalėtų dėkingumo ir moralinės skolos okupantams jausmas. Pažymėtina, kad dėl objekto buvo vykdyta konsultacija su vietos bendruomene. Šiaulių mieste atlikus gyventojų apklausą, kurioje savo nuomonę pareiškė 1538 šiauliečiai, paaiškėjo, kad net 81,79 procentai norėtų perkelti Sovietų Sąjungos karių palaikus iš miesto centrinės aikštės į Šiaulių miesto savivaldybei priklausančias kapines“, – teigiama Šiaulių mero rašte.

Pagal Šiaulių miesto savivaldybės pasiūlytą ir Seimo priimtą tvarką, tai yra pirmas žingsnis, nuo kurio reikia pradėti norint perkelti Sovietų Sąjungos karių palaikus iš miestų, miestelių centrų į tikras kapines.

Nuorodos į įstatymų pakeitimus:

https://e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAD/f56c8642299911efb121d2fe3a0eff27

 https://e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAD/1eebb182299a11efb121d2fe3a0eff27

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis