Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Šiauliuose bus minima Globos savaitė

Kasmet birželio-liepos mėnesių sandūroje visoje Lietuvoje minima Globos savaitė, Šios savaitės renginiai, ir informacija apie esamą globos situaciją Šiaulių mieste pristatyta Šiaulių miesto savivaldybės spaudos konferencijoje.

Nuo 2017 metų, pirmąjį liepos sekmadienį Lietuvoje minima Globėjo diena. Siekiant atkreipti dėmesį į vaikų globą ir globėjus, keisti neigiamas visuomenės nuostatas, jau šeštus  metus iš eilės kiekvienoje savivaldybėje vyks renginių savaitė, skirta Globėjo dienai paminėti. Pasak Šiaulių miesto savivaldybės socialinių paslaugų centro atstovės Jurgitos Žaliūkienės, šių metų globos savaitė šūkis – „Pasimatuok sparnus“. Globos centrų darbuotojai ir šiauliečius kvies „pasimatuoti sparnus“ - sužinoti kuo daugiau informacijos vaikų globos tema, globėjo vaidmenį ir prasmingumą. Sparnai šiuo atveju yra ir sėkmingo skrydžio, ir apsaugos nuo neigiamos aplinkos, globos simbolis.

„Mes kiekvienas galime suteikti vaikams tuos sparnus, kad jie turėtų galimybę išaugti pilnavertėm asmenybėmis, tapti dorais Lietuvos piliečiais. Taigi birželio 25 dieną 14 valandą kviečiame visus šiauliečius atvykti prie Talkšos ežero. Greta geležinės lapės iškils mūsų gerumo sparnai, vyks edukacinės veiklos, būsime pasiruošę atsakyti į visus klausimus“, – pasakojo J. Žaliūkienė.

Pirmieji Globos savaitės renginiai prasidės dar šią savaitę, birželio 21 dieną 14 val.VU Šiaulių akademijos Botanikos sode vyks miesto budinčių globotojų piknikas. Šiauliečiai kviečiami pamatyti geruosius pavyzdžius, susipažinti su jų veikla, užduoti rūpimus klausimus.

„Birželio 26-ąją kviečiame šiauliečius į atvirų durų dieną, kuri rengiama Socialinių paslaugų centro Globos centre, 8-20 val. (Stoties g. 9 c, Šiauliai). Iš praktikos matome, kad daug žmonių norėtų tapti globėjais, bet turi abejonių ar baimių, nedrįsta viešai paklausti, tad kviečiame aktyviai dalyvauti ir užduoti rūpimus klausimus, o specialistai pasirengę pateikti atsakymus į jūsų užduotus klausimus, išsklaidyti abejones ir sustiprinti jūsų susidomėjimą. Dėkojame Venslauskių namams, kurie jau kelis metus iš eilės Šiaulių miesto globėjams dovanoja nemokamą ekskursiją su gidu šiame Šiaulių „Aušros“ muziejaus padalinyje. Su globėjais ir globos centrų darbuotojais Venslauskių namuose bus galima susitikti birželio 27 dieną 15 – 16 val.“, – pasakojo Jurgita Žaliūkienė.

Šiaulių miesto savivaldybės socialinių paslaugų centro atstovė pabrėžė, kad tapti globotojais žmones paskatina gerieji pavyzdžiai, vienas tokių – Prezidento Gitano Nausėdos ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliu apdovanota  šeimynos steigėja ir nuolatinė globėja  Aušra Tijūnaitienė.

„Daug metų dirbau pedagoginį darbą ir kartą darželio grupėje atsirado globojama mergaitė. Jos globėja paklausė ar aš irgi nenorėčiau tapti globėja. Pagalvojau, kad tikrai galiu ir noriu. Pasitarėme su vyru, kad galime į savo šeimą ir širdis priimti daugiau vaikų, taip ir padarėme. Dabar ir kitus skatiname – priimkite vaikus į savo šeimas. Tam nieko ypatingo daryti nereikia, tiesiog kartu gyvenkite! Darbo ir rūpesčio prisideda ne tiek jau daug ir jį atperka bendravimo džiaugsmas. Juk kuo daugiau vaikų – tuo geriau! Iki šiol mes jau padėjome daugiau kaip 20 vaikų, o šiuo metu pas mus gyvena 7 vaikučiai, auginame juos, kaip savus. Reikia drąsiai juos priimti, nebijoti, daug yra stereotipų, o jie yra tiesiog vaikai“, – su šypsena veide kalbėjo globėja Aušra Tijūnaitienė.

 

Šiaulių miesto savivaldybės socialinių paslaugų centro duomenimis, Lietuvoje gegužės pabaigoje 3392 globėjų šeimos globojo 5054 vaikus. Dar apie 1180 vaikų auga globos institucijose. Tuo tarpu Šiauliuose yra 139 globėjų šeimos, kuriose auga 219 vaikų, negalinčių augti savo biologinėse šeimose. Dar 27 vaikai auga globos įstaigose. Daugiausiai tai vaikai, vyresni nei 8 metų amžiaus.

Šiaulių miesto savivaldybės informacija

Alainos Štreimikytės nuotraukos

 

 

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis