Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Šiauliuose lankėsi Lietuvos Raudonojo Kryžiaus vadovė

Šiaulių miesto meras Artūras Visockas priėmė Lietuvos Raudonojo Kryžiaus (LRK) draugijos generalinę sekretorę Ingridą Damulienę, Šiaulių skyriaus vadovę Aistę Žalevičienę ir draugijos tinklo vadovę Ingridą Tauperytę, viešnios pristatė draugijos veiklą Lietuvoje ir Šiaulių mieste.

Organizacijai be galo svarbus bendradarbiavimas

„Malonu, kad atvykote – Raudonasis kryžius yra valstybės ir žmonių pagalbininkas. Į jūsų organizaciją neretai kreipiamės ir mes, juk Raudonasis Kryžius padeda organizuoti humanitarinę pagalbą Šiaulių miestui partneriui Ukrainoje – Chmelnyckiui, už tai esu dėkingas“, – sakė viešnias pasitikęs meras, jis pasidžiaugė, kad šiauliečių ir miesto Savivaldybės surinkta parama yra perduodama būtent šiai draugijai, kuri vienintelė turi teisę teikti paramą medicininėmis priemonės.

Dar šiemet LRK vadovauti pradėjusi Ingrida Damulienė pabrėžė, kad šiai organizacijai be galo svarbus bendradarbiavimas. Dar praėjusių metų gegužę LRK Šiaulių skyrius įsikūrė naujose patalpose Tilžės gatvėje, kurias skyrė Šiaulių miesto savivaldybė.

„Labai norėjau padėkoti Jums už patalpas, atvažiavusi maloniai nustebau, kokiame nuostabiame ofise įsikūręs Šiaulių skyrius. Per visą Lietuvą turime 14 tokių centrų, tačiau savo darbu padengiame visas Lietuvos savivaldybes. Centruose teikiame visą įmanoma pagalbą, čia renkasi senjorų klubas, vedami ir visuomenės parengimo ekstremalioms situacijoms mokymai“, – šypsodamasi sakė I. Damulienė.

LRK generalinė sekretorė pasakojo, kad pagrindinis Raudonojo Kryžiaus tikslas – padėti kuo didesniam skaičiui žmonių Lietuvoje. Tiesa, šios organizacijos darbas Lietuva neapsiriboja, kriziniu laikotarpiu Lietuva galėtų tikėtis net 191 šalies humanitarinės pagalbos, nes ši organizacija – tarptautinė. I. Damulienė papasakojo, kad ir Lietuvos LRK visada padeda kitoms šalims, kurias siaubia nelaimės.

Ieškomi žmonės, norintys padėti kitiems 

Organizacija, kurios apmokyti ir paruošti savanoriai įvykus krizei ar nelaimei suskuba į pagalbą ir padeda specialiosioms tarnyboms ieškoti dingusių žmonių, koordinuoti žmonių srautus, dalinti humanitarinę pagalbą, teikti pirmąją psichologinę ir pirmąją pagalbą, prireikus – geba evakuoti žmones arba įkurti evakuacijos/gyventojų priėmimo punktus. LRK Pasirengimo ir Ekstremalių Situacijų (PES) valdymo savanoriai, kurių šiuo metu organizacijoje yra 147 – tie žmonės, kurie aktyvuojami nutikus krizei, nelaimei. Šiuo metu Lietuvos Raudonasis Kryžius prie PES savanorių būrių kviečia prisijungti naujus narius.

Iki šiol PES savanoriai yra veikę jau ne vienoje krizėje: prasidėjus karui Ukrainoje ir staigiai didėjant ukrainiečių srautams Lietuvoje, įkūrė ukrainiečių registracijos centrus, kuriuose registravo atvykstančius, teikė jiems reikalingą informaciją, ieškojo apgyvendinimo, koordinavo žmonių srautus, dalino humanitarinę pagalbą.

„Labiausiai ieškome ir kviečiame prisijungti žmones, kurie atsakingai nori padėti. Padėti žmogui, institucijoms ir sistemai. Skirti savo laiką, mokytis, įgyti žinių ir įgūdžių, kurių pagalba atliepimas į nelaimes pagreitės ir bus tikrai savalaikis. Juk kuo greitesnis ir tikslingesnis reagavimas, tuo greičiau galime suteikti reikalingą pagalbą, tuo greitesnis atsistatymo po nelaimės kelias”, – kalbėjo LRK Šiaulių skyriaus vadovė A. Žalevičienė.

 

Mero padėjėja Alaina Štreimikytė, Vitalio Lebedžio nuotr.