Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Šiauliuose sužysta vasaros gėlės

Šiauliuose gėles prižiūrinti bendrovė šią savaitę baigs apsodinti visus mieste esančius gėlynus. Iš viso bus pasodinta apie 20 000 sodinukų. Gėlininkai tikisi, kad vasara neiškrės tokių netikėtumų, kaip buvo pavasarį, kai gausus balandžio sniegas pakenkė tiek vienmetėms, tiek daugiametėms miesto gėlėms.

Šiaulių mieste, priklausomai nuo metų laiko, keičiamos gėlinėse augančios gėlės, o šiuo metu gėlynų prižiūrėtojai baigia papuošti miestą vasaros sezono augalais.  

Šiais metais sodinta daug daugiamečių augalų, nes buvo įrengti nauji daugiamečių gėlių gėlynai Talkšos ežero pakrantėje, prie Lapės. Daugiametėmis gėlėmis taip pat buvo papildyti ir kai kurie senieji gėlynai. Kitur sodinamos vasarinės – vienmetės gėlės, nes jos žydi gausiau, nei daugiametės.

 

Miestą puošia patagoninės verbenos, vilkdalgiai, viendienės, gvazdikai, sandovilės, rudbekijos,  dichondros, pelargonijos, alūnės, margeniai, begonijos, gauros,  kalocefalai, viksvos, kanai, petunijos, karpažolės, lakišiai, pilėjos, kupėjos.

Šiuo metu mieste yra beveik 200 gėlinių. Didžioji dalis jų – Vilniaus gatvės bulvare – per pusantro šimto. Prie centrinio parko įėjimų – 11 vnt., Prisikėlimo aikštės prieigose – 10 vnt., prie Aušros tako laiptų – 3 vnt. Nuo šių metų gėlininkai pradėjo prižiūrėti ir naujas gėlines atnaujintame Dainų take. Dar įvairiose miesto vietose yra išdėliota 15 piramidinių gėlinių.

„Šiais metais, sodindami bulvare esančias gėlines, sulaukėme daug šiauliečių reakcijų. Žmonės grožėjosi kompozicijomis, teiravosi, kokių rūšių gėles sodiname, kiek laiko žydės. Išgirsti gražius žodžius iš gyventojų yra malonu“, – sako Džiuljeta Stelmakovienė, UAB „Ecoservice“ Teritorijų priežiūros vadybininkė.

 

Gėlių prižiūrėtojai su nuoskauda prisimena šio pavasario iššūkį, kai jau pasodintas pavasarines gėles ir daugiametes gėles, kurios jau po truputi buvo pradėjusios busti po žiemos miego, balandžio mėnesį užgriuvo gausus sniegas.

Sausesniais periodais kyla daugiau rūpesčių, negalima naudoti trąšų, kad nenudegtų augalai. Laistymui reikalingą vandenį didelėmis talpomis tenka vežti iš Talkšos ežero, nes vandentiekio vanduo gėlėms per šaltas.

Planuojama, kad vasarinės gėlės šiauliečius ir miesto svečius džiugins iki rugsėjo-spalio. Po to jau užleis vietą rudeniniams augalams.

Šiaulių miesto savivaldybės informacija

V. Lebedžio nuotraukos

 

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis