Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Skulptūra „Verksmas“ įsikūrė miesto centre - nuolatinėje vietoje

2024 m. birželio 19 d.  Gintauto Lukošaičio skulptūra „Verksmas“, praėjus beveik dešimtmečiui, pristatyta naujoje, jau nuolatinėje vietoje – Šiaulių miesto centrinės aikštės apžvalgos pastate. Skulptūros  eksponavimo-pastatymo projekto autorius – dizaineris Darius Linkevičius.

Skulptūros „Verksmas“ naujos buveinės lankytojus pasitiko harmoningai triukšmingi perkusininko Gintauto Gascevičiaus garsai. 

Pristatymo metu kalbėjo dizaineris, eksponavimo autorius  Darius Linkevičius, menotyrininkas Virginijus Kinčinaitis – apie viešų erdvių ir meninių akcentų prasmę ir poveikį.

Savivaldybės meras Artūras Visockas – džiaugėsi, kad kas tikra – turi prasmę ir teisingą veiksmą, Kultūros skyriaus vedėja Daina Kinčinaitienė – dėkojo Dariui už priimtą iššūkį, merui – už mintį „Verksmui“ rasti vietą mieste, kuri būtų patraukli ir aktuali visiems lankytojams, Šiaulių dailės galerijai – už sutelktumą ir idėjos įgyvendinimą.

Aikštės apžvalgos pastate pirmą kartą šio objekto istorijoje grojo didžėjus – muzikinį foną susirinkusiems kūrė DJ Arturas Vai.

 

Trumpa istorija:

2015 m. Šiaulių dailės galerija surengė skulptūrų plenero konkursą, kurį laimėjo šiauliečio skulptoriaus Gintauto Lukošaičio „Verksmas“. Skulptūra buvo atrinkta iš 21 konkursui pateikto pasiūlymo. Paauksuota verkiančios mergaitės skulptūra įsikūrė apleistoje Prisikėlimo aikštėje ir sukėlė tokį socialinį, kultūrinį, estetinį bei politinį skandalą, kad jo aidas dar iki šiol sklando visuomenėje.

Plūstelėję nevilties šūksniai, straipsniai ir reportažai, peticijos ir protesto akcijos sklido įvairiose žiniasklaidos priemonėse, įtraukė skirtingus socialinius sluoksnius, jautriausiesiems ilgai nedavė ramybės. Aistros aprimo po skulptūros iškėlimo 2017 metais pradėjus aikštės renovacijos darbus.

Prisikėlimo aikštėn verkianti mergaitė sugrįžo kaip viešųjų erdvių meno išraiška, leidžianti įžvelgti įvykusius pokyčius: mergaitė pravirko dėl sovietmečiu sudarkytos miesto aikštės, dėl apleistumo jausmo, o dabar ji įsikūrė jau naujoje, sutvarkytoje aplinkoje, todėl ir verksmas atrodo ne toks reiklus, pasikeitusi jo intonacija tiesiog primena unikalią šio kūrinio eksponavimo istoriją.

Praėjus beveik dešimtmečiui, skulptūra pagaliau įsikūrusi nuolatinėje vietoje, kvies ir mus nurimti. Reiklus vaiko verksmas yra labai natūralus ir spontaniškas kvietimas reaguoti, išgirsti, suprasti. Skulptūra „Verksmas“ – tai tarsi mūsų veidrodis: juk ir mes nuolat esame kažkuo nepatenkinti, verkšlename ir reikalaujame… Tik ar mokame įsiklausyti ir susitarti? Galbūt ši vieta taps patrauklia tiek miestiečiams, tiek svečiams – paglostyti mergaitės galvą ir numalšinti kylantį nerimą…

 

 Pagal Šiaulių dailės galerijos informaciją

Gintarės Daknytės nuotraukos

 

 

 

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis