Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Startavo naujo Respublikinės Šiaulių ligoninės pastato statybos

Respublikinės Šiaulių ligoninės teritorijoje pradėtos naujo korpuso statybos. Tai bus pirmasis iš keleto visoje Lietuvoje planuojamų specializuotų infekcinių ligų ir gydymo centrų, kurie labai pravers suvaldant infekcines ligas, ypač jei ateityje kartotųsi panašūs scenarijai į COVID-19 ligos protrūkį.

Šiauliuose matoma vis daugiau statybinių kranų. Taip pat įsibėgėja darbai objekte Respublikinės Šiaulių ligoninės teritorijoje, kur jau pakloti pamatai naujam moderniam Infekcinių ligų diagnostikos ir gydymo centrui. Į simbolinės laiko kapsulės įkasimo ceremoniją atvykęs Sveikatos apsaugos ministras Aurimas Pačkauskas pabrėžė, kad šis projektas simbolizuoja naują sveikatos sistemos etapą.

„Tai naujas žingsnis pasirengiant kovoti su įvairiais iššūkiais ir pandemijomis, kurių, tikėtina, galime sulaukti netolimoje ateityje. Šiaulių ligoninė lyderiauja pradedant statyti tokį centrą, kokių per artimiausius keletą metų visoje šalyje turėtų atsirasti bent penketas. Linkiu, kad darbai nesustotų ir 2026 metais turėtume modernų centrą“, – kalbėjo ministras.

„Per pastarąsias savaites tai jau trečias naujas objektas mieste, kuriame įkasame laiko kapsulę. Tikiu, kad ir ši statyba bus labai efektyvi ir sėkminga. Geriausia būtų, kad žmonės nesirgtų, bet jeigu pasitaikys susirgti, turėti tokį centrą mieste bus labai reikalinga. Respublikinė Šiaulių ligoninė yra labai svarbi, ji tarnauja visai Lietuvai “,  – sakė Šiaulių miesto meras Artūras Visockas.  

Naujasis Infekcinių ligų diagnostikos ir gydymo centras bus unikalus tuo, kad infekcinėmis ligomis sergantys ir gretutinių ligų turintys pacientai centre gaus visas reikiamas sveikatos priežiūros bei diagnostikos paslaugas ir išvengs pavojingų kontaktų su kitais ligoninėje gydomais pacientais.

Projektui įgyvendinti skirta iki 19,3 mln. eurų (iš jų rangos darbams – 13,757 mln. Eur, medicininei diagnostinei įrangai ir baldams – 4,05 mln. Eur).

Įgyvendinant Infekcinių ligų diagnostikos ir gydymo centro projektą daug dėmesio skiriama darbo vietų funkcionalumui, organizuojant skubią pagalbą infekcinėmis ligomis sergantiesiems bei nukentėjusiesiems nuo ekstremalių situacijų. Infekcinių ligų diagnostikos ir gydymo centro pastato plotas 6 440 kv. m.

 

Projektu siekiama išplėsti suaugusiųjų infekcinių ligų diagnostikos ir gydymo paslaugų infrastruktūrą, įgalinančią ekstremalių situacijų (stichinių nelaimių, techninių avarijų, pandemijų, teroristinių išpuolių ar kitų pavojingų įvykių) metu priimti sergančius bei nukentėjusius pacientus. Atskirame pastate, turinčiame visas reikalingas tarnybas ir padalinius (skubiosios medicinos pagalbos radiologijos, infekcinių ligų, hemodializės, reanimacijos, laboratorijos) autonomiškai suteikti kompleksinę medicinos pagalbą sergantiems ar nukentėjusiesiems žmonėms.

 

Naujojo pastato pirmajame aukšte bus įrengtas priėmimo ir skubiosios medicinos pagalbos skyrius, 20 pacientų stebėjimo lovų, procedūriniai bei apžiūrų kabinetai, dvi reanimacijos palatos bei izoliacinė palata, pacientų laukiamasis (alia pagrindinio įėjimo), radiologijos poskyris (rentgeno ir kompiuterinės tomografijos diagnostinė įranga), hemodializių poskyris (3 stacionarios vietos paslaugoms suteikti), suaugusiųjų infekcinių ligų skyrius  (12 stacionarių lovų), įrengiant pirmojo ir antrojo lygio vienvietes izoliavimo palatas, uždaro tipo boksai – dviem greitosios medicinos pagalbos (GMP) automobiliams įvažiuoti/išvažiuoti vienu metu, dekontaminacijos patalpos GMP transportui nukenksminti.

Antrajame pastato aukšte bus įrengtas suaugusiųjų infekcinių ligų skyrius – 24 stacionarių lovų (numatytos vienvietes ir dvivietes palatos), reanimacijos ir intensyvios terapijos skyrius – 3 izoliatoriai ir 9 reanimacijos lovos.

Trečiajame pastato aukšte bus įrengta molekulinės diagnostikos laboratorija, mikrobiologijos laboratorija, klinikinės diagnostikos laboratorija, kraujo bankas.

Vitalio Lebedžio nuotraukos ir Respublikinės Šiaulių ligoninės vizualizacijos

Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis