Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Teikiamas finansavimas viešiesiems juridiniams asmenims elektromobilių privačioms įkrovimo prieigoms įsirengti

VšĮ Lietuvos energetikos agentūra (toliau – LEA), įgyvendindama jungtinį projektą „Privačių elektromobilių įkrovimo prieigų įrengimas“, yra paskelbusi kvietimus juridiniams asmenims teikti paraiškas elektromobilių privačioms įkrovimo prieigoms įsirengti (toliau – Kvietimai). Todėl jau šiuo metu savivaldybių institucijoms sudarytos sąlygos prisidėti prie elektromobilumo plėtros Lietuvoje, o kartu mažinti neigiamą taršos poveikį aplinkai.   

Spartus elektromobilių įkrovimo tinklo infrastruktūros vystymas, neutralaus poveikio klimatui viešasis sektorius, valstybės ir savivaldybių įstaigų skatinimas naudoti tik netaršų transportą – vieni iš Vyriausybės prioritetų.

Kviečiame vietos savivaldos institucijas ir joms pavaldžias įstaigas, organizacijas, pasinaudojant LEA teikiamu finansavimu, įrengti elektromobilių privačias įkrovimo prieigas savivaldybių įmonėse, organizacijose savo darbuotojams, klientams. Privati prieiga – nevieša elektromobilių įkrovimo prieiga, kuri yra prieinama tik konkrečiai fizinių ir (ar) juridinių asmenų grupei, neįtraukta į Viešųjų ir pusiau viešųjų elektromobilių įkrovimo prieigų informacinę sistemą.

Paraiškos finansavimui gauti teikiamos internetu užpildant paraiškos formą iki 2024 m. birželio 30 d. Teikiamų paraiškų skaičius, paraiškoje nurodomų nekilnojamo turto objektų ir juose įrengiamų prieigų skaičiai neribojami.

Esminiai reikalavimai finansavimui gauti:

1. Finansuojamos kintamosios srovės (AC) elektromobilių įkrovimo stotelės su prieigomis iki 44 kW suminės galios su dinaminiu galios valdymu:

– ant žemės statoma stotelė su prieiga (-omis)  turi atitikti ne žemesnę kaip IK-08 atsparumo smūgiams klasę;

– lauke įrengiama stotelė su prieiga (-omis)  turi atitikti ne žemesnę kaip IP-54 atsparumo dulkėms ir drėgmei klasę;

– įrengiama stotelė su prieiga turi turėti ne žemesnį kaip OCPP 1.6 komunikacijos protokolą ir apskaitos / atsiskaitymo funkcionalumą;

– įrengta stotelė su prieiga (-omis)  ir įsigytais priedais ar papildoma įranga (įskaitant dinaminio galios (apkrovos) valdymo skaitiklį) turi užtikrinti dinaminio galios valdymo funkcijos veikimą;

– turi būti diegiama tik nauja ir anksčiau nenaudota įranga ir susiję komponentai, įranga turi būti įrengiama ir montuojama pagal gamintojo instrukciją ir vadovaujantis Elektros įrenginių įrengimo bendrosiomis taisyklėmis;

– įrengiamoje įkrovimo stotelėje įkrovimo prieigų suminė galia turi būti ne didesnė kaip 44 kW arba lygi 44 kW.

2. Finansavimo dydis apskaičiuojamas pagal fiksuotus įkainius: pagal kvietimą Nr. 03-002-J-0001-J11 (turint galimybę gauti nereikšmingą pagalbą pagal De minimis reglamentą) – iki 30 proc. fiksuoto įkainio. Galima gauti nuo 595,78 eurų už kiekvieną įrengtą prieigą ant sienos ir nuo 997,15 eurų už kiekvieną įrengtą prieigą ant žemės. Kai parama teikiama pagal Bendrąjį bendrosios išimties reglamentą, – iki 20 proc. fiksuoto įkainio. Galima gauti nuo 397,19 eurų už kiekvieną įrengtą prieigą ant sienos ir nuo 664,76 eurų už kiekvieną įrengtą prieigą ant žemės.

3. Elektromobilių įkrovimo stotelės su prieigomis turi būti įrengtos ne anksčiau kaip nuo 2023 m. balandžio 1 d., kai teikiama paraiška pagal kvietimą Nr. 03-002-J-0001-J11 taikant De minimis reglamentą, po paraiškos pateikimo LEA datos, kai teikiama pagal kvietimą Nr. 03-002-J-0001-J12 ar pagal kvietimą Nr. 03-002-J-0001-J11, taikant Bendrąjį bendrosios išimties reglamentą.

4. Mokėjimo prašymai LEA teikiamas po paraiškos pateikimo, gavus LEA raštą dėl finansavimo skyrimo. Mokėjimo prašymo formą galite rasti https://www.ena.lt/mokejimo-prasymu-formos-dokumentai/.

5. Projektai turi būti įgyvendinti (įrengtos įkrovimo prieigos ir pateiktas mokėjimo prašymas) per 12 mėn. nuo LEA rašto dėl finansavimo skyrimo dienos su galimybe vieną kartą pratęsti iki 6 mėn.

Atkreipiame Jūsų dėmesį, kad norint gauti finansavimą elektromobilių įkrovimo prieigų įrengimui, nereikalaujama turėti elektromobilį (-ius). Informuojame, kad nuo 2023 m. rugpjūčio 14 d. šalies viešieji juridiniai asmenys jau gali teikti paraiškas dėl kompensacijų už įsigytus grynuosius elektromobilius Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūrai.

Detalūs reikalavimai teikiamoms paraiškoms išdėstyti Kvietimuose. Turint klausimų, prašome kreiptis į LEA tel. +370 5 230 3312 arba elektroniniu paštu . Esant poreikiui, finansavimo reikalavimus galime Jums pristatyti atskirame susitikime. 

Maloniai kviečiame bendradarbiauti, pasinaudojant valstybės teikiamu finansavimu ir efektyviai naudojant viešuosius finansus darbuotojams patogių darbo vietų kūrimui, perėjimui prie netaršaus transporto naudojimo ir tuo pačiu prisidedant prie Lietuvos siekio – neutralaus poveikio viešojo sektoriaus.

VšĮ Lietuvos energetikos agentūra

*freepik.com nuotrauka

Miesto ūkio ir aplinkos skyrius