Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Tęsiasi Lietuvių kalbos dienos

Vasarį prasidėjo Lietuvių kalbos dienos: visame pasaulyje – Lietuvos švietimo ir kultūros įstaigose, organizacijose, užsienio lietuvių bendruomenėse, lituanistinėse mokyklose ir Lietuvos ambasadose – per du artimiausius mėnesius vyks šimtai renginių, skirtų lietuvių kalbai, Lietuvos kultūrai ir istorijai.

Šį renginių ciklą jau devintą kartą inicijuoja Valstybinė lietuvių kalbos komisija (VLKK). Šiemet visų akys kryps į Biržus, 2024-ųjų Lietuvių kalbos dienų sostinę, ir į Vakarų Australijos Perto miestą, Mažąją lietuvių kalbos dienų sostinę. Biržiečiai kvies apsilankyti sostinės renginiuose, o Perto lituanistinė mokykla „Baltų šalelė“ kartu su Lituanistinių mokyklų asociacija kvies lituanistines mokyklas įsijungti į bendrą projektą „Lietuvių kalbos naktys“.

Lietuvių kalbos dienų renginiai vyksta vasario–kovo mėnesiais. Laikotarpis pasirinktas neatsitiktinai – šiuo metu minimos Lietuvos valstybės ir jos nepriklausomybės atkūrimo dienos, Tarptautinė gimtosios kalbos diena. Organizatoriai siekia prisidėti prie lietuvių kalbos sklaidos Lietuvoje ir pasaulyje, telkti užsienio lietuvių bendruomenes, stiprinti lietuvių kalbos mokymosi motyvaciją tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Į Lietuvių kalbos dienas įsitraukia kasmet beveik visos šalies savivaldybės.

Šiaulių kultūros ir švietimo įstaigos kiekvienais metais taip pat organizuoja daug įvairių renginių, skirtų lietuvių kalbai, jos mokymuisi ir sklaidai, lietuvių kalbą, literatūrą ir kultūrą puoselėjusioms asmenybėms. Daug jų suplanuota ir šiais metais.

„Kalba pirmiausia yra žmonės. Tam, kad kalba būtų gyva, ją turi kažkas vartoti. Didžiąją įtaką lietuvių kalbai daro toli gražu ne kalbininkai, o tie, kas kiekvieną dieną gatvėje kalba lietuviškai, kas savo vaikus mokome lietuviškai ir tai darome iš meilės, o ne iš pareigos“, – Seimo spaudos konferencijoje sakė VLKK pirmininkė dr. V. Meiliūnaitė.

  Šiaulių miesto 2024 m. Lietuvių kalbos dienų renginių sąrašą rasite čia. 

 

Kultūros skyriaus kalbos tvarkytoja (vyr. specialistė) Aušrinė Rinkevičienė