Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Valstybės lygmeniu bus skatinamas sveikatos priežiūros specialistų pritraukimas į regionų gydymo įstaigas

Lietuvoje vis dar opi sveikatos priežiūros specialistų trūkumo regionuose problema. Dėl šios priežasties Šiaulių miesto meras Artūras Visockas dar sausio mėnesį kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM) siūlydamas apsvarstyti galimybę sudaryti savanoriškas sutartis su sveikatos mokslų studijų studentais ar rezidentais, kurie pageidauja nemokamų studijų.

Pastebima, kad pastaruoju metu Lietuvoje vyksta lenktynės, kuriose Savivaldybės siūlo įvairias  finansavimo priemones, o sveikatos priežiūros specialistai tampa tarsi prekė, už kurią kiekviena savivaldybė bando pasiūlyti vis didesnę kainą. Vienos jų naujiems specialistams gali pasiūlyti kelių tūkstančių, o kitos – keliasdešimties tūkstančių vertės skatinimo priemones.

Šiaulių meras kreipdamasis į SAM aiškino, kad pritraukimo priemonėmis Šiauliuose pasinaudojo jau 43 sveikatos priežiūros specialistai, tam iš miesto biudžeto skirta 771 tūkst. eurų, tačiau mieste vis tiek trūksta apie 200 specialistų.

Centrinė valdžia išgirdo Šiaulius

Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis informavo, kad centrinė valdžia išgirdo Šiaulių argumentus ir paskelbė projektų teikimą priemonei, pagal kurią valstybės lygmeniu bus skatinamas specialistų pritraukimas į regionų asmens sveikatos priežiūros įstaigas.

„Valstybė jau siūlo laisvanoriškus mechanizmus, susitarimus tarp studento ar rezidento ir valstybės, kad jie gautų arba visą studijų kainos dengimą arba stipendiją, o už tai valstybė įgytų teisę turėti baigusį rezidentą suderintose gydymo įstaigose. Šis žingsnis ypač svarbus, nes kalbama apie regionuose esančias įstaigas“, – į gautą rezultatą dėmesį atkreipė A. Bartulis.  

Taip pat numatoma mokėti priedą tiems gydytojams, kurie rezidentūrą atliktų visose Lietuvos savivaldybėse, išskyrus Vilniaus ir Kauno miestų savivaldybes, ir ne trumpiau nei 6 mėnesius.

Studijų kainos kompensavimas arba stipendijų mokėjimas numatytas tiek būsimiems gydytojams, tiek ir studijuojantiems pirmosios pakopos bendrosios praktikos slaugos, slaugos studijų programos studentams, įpareigojant juos atidirbti 2 metus iš anksto pasirinktoje asmens sveikatos priežiūros įstaigoje.

Minėtai priemonei įgyvendinti visoje šalyje Vyriausybė skyrė 23 milijonus eurų

„Galime pasidžiaugti tuo, kad šioms priemonėms įgyvendinti visoje šalyje Vyriausybė skyrė 23 milijonus eurų, o iš jų net 15 milijonų eurų bus skiriami studijų kainai dengti ir stipendijoms mokėti, labai aiškiai pabrėžiama, kad šios lėšos bus skiriamos tik šioms priemonėms. Tai leidžia tikėti, kad ateityje turėsime tam tikrą teigiamą poveikį“, – teigė Savivaldybės administracijos vadovas.

Šiuo metu Šiaulių miesto savivaldybė išsiaiškinusi trūkstamų specialistų poreikį iš asmens sveikatos priežiūros įstaigų, dalyvaujančių sveikatos centro veikloje, rengia projekto paraišką, kuri Centrinei projektų valdymo agentūrai turi būti pateikta iki rugpjūčio 31 dienos. Didžiausia galima projekto suma Šiaulių miestui siekia 383199 Eur.

 

Šiaulių miesto savivaldybės informacija.