Paieška...
Išplėstinė paieška
Uždaryti
background

Zoknių bendruomenės išvyka į Plungę

Lapkričio 4- ąją,  mokinių rudens atostogų metu organizuotos stovyklos "Jaunasis karys" mokiniai, lydimi Zoknių progimnazijos direktorės E. Burneckienės ir tikybos mokytojos V. Daukšienės, dalyvavo išvykoje  į Plungę. Stovyklautojai aplankė šaltojo karo muziejų esantį netoli Plungės, taip pat -  Plungės M. M. Oginskio dvaro muziejų.

Lankydamiesi karo muziejuje mokiniai turėjo galimybę  pamatyti vieno didžiausių konfliktų žmonijos istorijoje eksponatus. Muziejus įsikūręs Plokštinės miške, 1962 m. pastatytoje sovietinės armijos požeminėje termobranduolinių raketų paleidimo aikštelėje. Dabar šioje patalpoje įrengta istorinė ekspozicija, pasakojanti apie Šaltojo karo pradžią, jo raidą ir pabaigą.

 Vykstant Šaltajam karui, Sovietų Sąjunga, lenktyniaudama su amerikiečiais, siekė didinti karinę įtaką savo valdomose Europos valstybėse, taip pat ir Baltijos šalyse.

Grįždami namo mokiniai dar užsuko į paskutinę ekspozicijų salę, kurioje galima buvo išvysti tai, kas galėjo nutikti, jei Šaltasis karas būtų virtęs karine konfrontacija. Specialiame makete bei vaizdo instaliacijose buvo matyti atkurtą branduolinio sprogimo imitaciją bei galimas jo pasekmes.

 Užsukę į Plungės dvarą, mokiniai sužinojo, kad dvaro valdytojai nuo XVI amžiaus nuolat keitėsi. Iki XX amžiaus pradžios ši vieta buvo svarbi aristokratų, dvasininkų, talentingų kultūros ir meno žmonių rezidencija.

1806 metais Plungė su visomis valdomis buvo parduota grafui Platonui Zubovui. 1873 m. Zubovai dvarą pardavė kunigaikščiui Mykolui Oginskiui. Kunigaikštis šiaurinėje parko dalyje pastatė dabartinius dvaro rūmus, kurių architektas – vokietis Karlas Lorencas. Rūmai iškilmingai pašventinti 1879 m.

Nuo tada Plungės dvaras išgyveno tikrą aukso amžių. Kunigaikštis, tęsdamas muzikines Oginskių giminės tradicijas, čia buvo įsteigęs dvaro orkestro mokyklą, kurioje mokėsi dailininkas ir kompozitorius Mikalojus Konstantinas Čiurlionis.

Kelionėje į Plungę ir atgal stovyklautojus lydėjo draugiška atmosfera ir puiki nuotaika.

Veikla finansuojama Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijos priemonės 1.1.6 "Stiprinti bendruomeninę veiklą savivaldybėse" lėšomis.

Asociacijos Zoknių bendruomenė informacija ir fotografijos
Į komentarus neatsakome
Neteisingas
Neteisingas
captcha
Neteisingas